Ungaria respinge criticile privind referendumul venite din "turnul de fildeş" de la Bruxelles

Guvernul Ungariei a respins criticile referitoare la organizarea referendumului venite din partea Uniunii Europene, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, afirmând că liderii din "turnul de fildeş" de la Bruxelles nu vor să asculte vocile cetăţenilor.

Share pe Facebook 561 afişări

Imaginea articolului Ungaria respinge criticile privind referendumul venite din "turnul de fildeş" de la Bruxelles

Ungaria respinge criticile privind referendumul venite din "turnul de fildeş" de la Bruxelles

În contextul în care diplomaţi de la Bruxelles au criticat abordarea Ungariei în materie de imigraţie şi organizarea referendumului, considerându-le "neproductive", Peter Szijjarto a afirmat: "Sunt neproductive din ce punct de vedere? Să întrebi care sunt opiniile oamenilor este productiv? Nu înţeleg această atitudine".

"În turnul de fildeş de la Bruxelles probabil că nu le-o plăcea ca oamenii să îşi exprime punctele de vedere pe teme europene importante, dar noi credem că este important să nu luăm decizii fără a asculta mai întâi opiniile alegătorilor", a adăugat Szijjarto.

"Noi nu semnăm niciodată niciun tratat şi nu permitem nimănui să ne spună ce să facă ţara noastră sau să nu facă. Este o problemă de suveranitate", a insistat Szijjarto.

Referendumul care va fi organizat de Ungaria pe tema cotelor de distribuire a refugiaţilor riscă "să pericliteze bazele Uniunii Europene", a avertizat miercuri ministrul de Externe din Italia, Paolo Gentiloni.

"Din punct de vedere juridic, fiecare ţară are dreptul să ia propriile decizii, dar, la nivel politic, referendumul din Ungaria propune cetăţenilor o întrebare controversată, îndemnându-i să conteste decizii comune de la nivelul Uniunii Europene. O astfel de iniţiativă poate periclita bazele Uniunii Europene", a afirmat şeful diplomaţiei italiene.

În replică, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a argumentat că, într-o democraţie, este "natural" să fie consultaţi cetăţenii.

Guvernul ungar a decis să convoace un referendum pe tema sistemului distribuirii imigranţilor prin cote obligatorii, propus de către Uniunea Europeană, a anunţat miercuri premierul Viktor Orban. Alegătorii ungari vor fi invitaţi să răspundă la întrebarea: "Vreţi să permiteţi Uniunii Europene să impună ca obligatorie mutarea unor cetăţeni care nu sunt unguri în Ungaria?", a declarat Viktor Orban, care s-a remarcat în ultimul an printr-o serie de măsuri radicale pentru oprirea tranzitului extracomunitarilor.

Consiliul Uniunii Europene a stabilit, în septembrie 2015, să distribuie pe bază de cote obligatorii 160.000 de refugiaţi extracomunitari ajunşi în spaţiul UE. Polonia a votat în favoarea sistemului. România, Cehia, Slovacia şi Ungaria au votat, în Consiliul UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne, împotriva sistemului de relocare a imigranţilor conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobată. După atentatele comise la Paris în noiembrie 2015, Polonia a semnalat că nu va mai primi imigranţi extracomunitari.

 

Share pe Facebook

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
UNGARIA ,
UE ,
IMIGRAŢIE
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.