Uniunea Europeană acceptă să analizeze candidatura Serbiei pentru aderare

Ţările europene au acceptat luni să fie examinată candidatura sârbă de aderare la Uniunea Europeană (UE), permiţând, astfel, Belgradului să depăşească o etapă simbolică importantă în cadrul apropierii sale de blocul comunitar, au declarat surse diplomatice.

88 afișări
Imaginea articolului Uniunea Europeană acceptă să analizeze candidatura Serbiei pentru aderare

Uniunea Europeană acceptă să analizeze candidatura Serbiei pentru aderare

Reuniţi la Luxemburg, miniştrii europeni ai Afacerilor Externe şi Afacerilor Europene au hotărât să ceară Comisiei Europene (CE) să studieze şi să dea un aviz privind candidatura Serbiei în vederea aderării.

"Există un acord asupra acestui subiect", a declarat un diplomat.

Concomitent, Europa intenţionează să îşi menţină presiunea în vederea arestării fostului general sârb Ratko Mladici şi cere "deplina cooperare" a Belgradului cu Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie.

"Au fost stabilite condiţii în privinţa cooperării cu Tribunalul", a subliniat un alt diplomat european.

Belgradul şi-a depus candidatura în decembrie 2009, însă cele 27 de state membre ale Uniunii nu au reuşit, până acum, să ajungă la un acord asupra a ceea ce este de făcut în continuare, în special din cauza opoziţiei Olandei, care are o poziţie foarte fermă faţă de Serbia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici