Uniunea Europeană aprobă PESCO, planul de intensificare a cooperării în domeniul apărării / Donald Tusk: O veste proastă pentru inamicii UE

Liderii ţărilor Uniunii Europene au aprobat joi seară, în cursul summitului de la Bruxelles, planul de Cooperare Structurată Permanentă (PESCO), un proiect prin care sunt intensificate activităţile de cooperare militară.

3059 afișări
Imaginea articolului Uniunea Europeană aprobă PESCO, planul de intensificare a cooperării în domeniul apărării / Donald Tusk: O veste proastă pentru inamicii UE

Uniunea Europeană aprobă PESCO, planul de intensificare a cooperării în domeniul apărării / Donald Tusk: O veste proastă pentru inamicii UE

Planul de Cooperare Structurată Permanentă (PESCO) are obiectivul integrării comandamentelor, entităţilor din industria militară şi structurilor operaţionale a 25 de state membre ale Uniunii Europene.

În cadrul PESCO vor fi implementate 17 proiecte de cooperare militară, printr-o finanţare iniţială de cinci miliarde de euro, relatează publicaţia EUObserver.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a salutat efortul ţărilor europene, evidenţiind necesitatea complementarităţii între Alianţa Nord-Atlantică şi Uniunea Europeană.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a catalogat aprobarea planului drept "o veste proastă pentru inamicii" Uniunii Europene.

La proiectul PESCO vor participa toate statele UE, cu excepţia Danemarcei, Maltei şi Marii Britanii.

"În urmă cu peste jumătate de secol, a fost creată o viziune ambiţioasă a Comunităţii Europene pentru Apărare, dar lipseau unitatea şi curajul materiliazării acţiunilor. Visul era în disonanţă cu realitatea. Astăzi, acest vis devine realitate", a declarat Donald Tusk, potrivit agenţiei Reuters, la reuniunea Consiliului European, aflată în curs la Bruxelles.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a catalogat decizia drept "un progres concret", în timp ce premierul Olandei, Mark Rutte, a observat că proiectul PESCO va face Uniunea Europeană mai activă pe plan internaţional şi va contribui la susţinerea oferită Alianţei Nord-Atlantice.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici