Uniunea Europeană presează Ucraina să nu rateze şansa semnării acordului de asociere

Comisarul european pentru Extindere, Stefan Fule, a presat joi Ucraina să adopte reforme şi să progreseze către un stat de drept pentru a nu rata "ocazia istorică" de a semna un acord de asociere cu Uniunea Europeană.

279 afișări
Imaginea articolului Uniunea Europeană presează Ucraina să nu rateze şansa semnării acordului de asociere

Uniunea Europeană presează Ucraina să nu rateze şansa semnării acordului de asociere (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Noi nu putem aştepta, fereastra de oportunitate este deschisă acum. Dacă noi - Ucraina şi UE - ratăm termenul limită din noiembrie, nu mai există unul în decembrie sau ianuarie 2014", a declarat Fule la începutul unei reuniuni, la Kiev, cu premierul Mikola Azarov şi miniştrii săi.

În vederea semnării acordului de asociere, care cuprinde o importantă componentă comercială, Guvernul trebuie să rezolve problema "justiţiei selective" şi să adopte reforme "cu mai multă vigoare", a subliniat comisarul.

"Cu cât Ucraina se apropie mai mult de Uniunea Europeană, cu atât aşteptările sunt mai mari în termeni de libertăţi fundamentale, stat de drept, principii democratice", a subliniat el.

Termenul de justiţie selectivă a fost folosit pentru a desemna urmăririle lansate împotriva unor opozanţi ai preşedintelui Viktor Ianukovici, cel mai emblematic caz fiind al fostului premier Iulia Timoşenko, condamnată în 2011 la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere.

Cazul a provocat o criză gravă între Ucraina şi UE, care suspectează motivaţii politice şi reclamă eliberarea opozantei.

În plus, Timoşenko a mai fost inculpată pentru că a comandat uciderea unui deputat în 1996, dar fostul premier a negat orice implicare.

Vizita comisarului european intervine în timp ce Ucraina, o fostă republică sovietică ce a urmat cursul prooccidental după "revoluţia portocalie" din 2004, se află sub presiunea Moscovei, care doreşte să o vadă integrată în Uniunea Vamală cu Belarus şi Kazahstan, embrionul unei viitoare uniuni economice fondate pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici