Uniunea Europeană va interveni în disputele comerciale dintre Argentina şi Marea Britanie privind insulele Malvine

Uniunea Europeană a anunţat miercuri că va iniţia "demersurile diplomatice necesare" faţă de Argentina pentru a încerca să rezolve litigiul comercial cu Marea Britanie pornit de la disputa între cele două state cu privire la insulele Malvine.

183 afișări
Imaginea articolului Uniunea Europeană va interveni în disputele comerciale dintre Argentina şi Marea Britanie privind insulele Malvine

Uniunea Europeană va interveni în disputele comerciale dintre Argentina şi Marea Britanie privind insulele Malvine (Imagine: Mediafax foto/AFP)

"Uniunea Europeană va iniţia demersurile diplomatice necesare cu scopul de a clarifica aceste preocupări comerciale legitime" ale Marii Britanii, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene pe probleme de comerţ, John Clancy.

Acesta a răspuns astfel apelului lansat anterior de Marea Britanie care a invitat Uniunea Europeană să ia în considerare preocuparea sa cu privire la Argentina şi tentativa de a împiedica schimburile comerciale dintre cele două ţări.

Luni, două nave de croazieră britanice nu au primit autorizaţia de la autorităţile portuare de a acosta la Ushuaia în Argentina după ce făcuseră escală în Malvine.

Marţi, o sursă din Ministerul argentinian de Industrie a declarat că ministrul Debora Giorgi se va întâlni cu reprezentanţii societăţilor importatoare de produse britanice pentru a îi convinge să le înlocuiască cu produse de altă provenienţă.

"Ne-am exprimat preocuparile către responsabilul cu comerţul de la Londra în această după-amiază iar acesta va informa Buenos Aires să ne furnizeze urgent clarificări", a declarat Ministerul de Afaceri Externe britanic.

"I-am transmis clar că astfel de acţiuni împotriva activităţilor comerciale sunt un subiect de îngrijorare nu doar pentru Marea Britanie, ci pentru întreaga Uniune Europeană şi ne aşteptăm ca UE să-şi împărtăşească de asemenea preocupările către autorităţile argentiniene", a adăugat ministerul.

Acest apel al Londrei la partenerii săi europeni aminteşte de solidaritatea celorlalte state din Mercosur faţă de Argentina care s-au angajat în decembrie să interzică ancorarea în porturile lor a navelor aflate sub pavilionul insulelor Malvine.

Tensiunile legate de arhipelag au sporit o dată cu apropierea celei de-a 30-a comemorări în aprilie a conflictului dintre cele două state (2 aprilie-14 iunie 1982) cu privire la suveranitatea insulelor Malvine.

Insulele Malvine, situate în largul coastei din sudul extrem al Argentinei, se află sub controlul Regatului Unit din 1833, însă Buenos Aires continuă să revendice regiunea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici