Unul dintre cei mai mari negociatori din lume este în tren spre Kiev. Şi-a propus o misiune aproape imposibilă: să-i facă pe Putin şi Zelenski să înceapă să vorbească

Jean-Yves Ollivier, un francez, care a încheiat înţelegeri în Africa timp de şase decenii, se îndreaptă spre Kiev pentru a încerca să negocieze o înţelegere între Rusia şi Ucraina.

4498 afișări
Imaginea articolului Unul dintre cei mai mari negociatori din lume este în tren spre Kiev. Şi-a propus o misiune aproape imposibilă: să-i facă pe Putin şi Zelenski să înceapă să vorbească

Unul dintre cei mai mari negociatorii din lume este în tren spre Kiev. Şi-a propus o misiune aproape imposibilă: să-i facă pe Putin şi Zelenski să înceapă să vorbească

Negociatorul francez şi-a asumat anterior meritul de a fi reuşit, prin intermediul relaţiilor sale politice şi de afaceri, să obţină schimburi de prizonieri, retrageri de trupe şi încetarea focului în unele dintre cele mai spinoase conflicte din Africa, scrie FT.

Experienţa sa în Republica Congo, ţară bogată în petrol, şi legăturile sale cu preşedintele acesteia, care durează de aproape jumătate de secol, au făcut din el o figură controversată. În cariera sa el a fost şi consilier al grupului rus de energie nucleară Rosatom.

Acum, la vârsta de 78 de ani, Ollivier şi-a propus o misiune aproape imposibilă: să-i facă pe Putin şi Zelenski să înceapă să vorbească.

Vorbind pentru Financial Times în această săptămână de la graniţa dintre Polonia şi Ucraina, înainte de a se îmbarca într-un tren de noapte spre Kiev, Ollivier a declarat că toate negocierile încep de undeva şi că a ales schimburile de cereale, de îngrăşăminte şi de prizonieri ca bază pentru a deschide discuţiile dintre Moscova şi Kiev.

"Voi juca rolul lui [Henry] Kissinger", a spus el referindu-se la fostul secretar de stat american renumit pentru mutările sale diplomatice.

"Cel mai important lucru în orice negociere este să pui oamenii împreună şi să vorbeşti despre ceva", a declarat Ollivier. Putin şi Zelenski au fost de acord să se întâlnească cu delegaţia de lideri din Egipt, Senegal, Republica Congo, Africa de Sud, Zambia şi Uganda, care intenţionează să călătorească la Moscova şi Kiev luna viitoare. Aceştia au tot dreptul să medieze în acest conflict, având în vedere consecinţele enorme pentru regiunea lor, a declarat Ollivier.

"Singurul continent care suferă cu adevărat este Africa. Nu cred că SUA suferă, nu cred că Europa suferă, cu excepţia unei mici inflaţii", a declarat Ollivier, un cetăţean francez născut în Algeria. "Dar în Africa, dacă anul viitor nu va fi nicio recoltă pentru că nu există îngrăşăminte, milioane de oameni vor muri."
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici