Unul dintre rebelii libieni care l-au capturat pe Muammar Kadhafi a murit

Unul dintre rebelii care ar fi participat la capturarea lui Muammar Kadhafi anul trecut, Omran Ben Shaaban, a fost înhumat în oraşul său natal Misrata, el murind la Paris după ce a fost răpit, împuşcat şi torturat de presupuşi foşti susţinători ai dictatorului.

459 afișări
Imaginea articolului Unul dintre rebelii libieni care l-au capturat pe Muammar Kadhafi a murit

Unul dintre rebelii libieni care l-au capturat pe Muammar Kadhafi a murit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Omran Ben Shaaban, în vârstă de 22 de ani, a murit în Franţa, unde a primit tratament medical pentru rănile suferite. Corpul acestuia a fost adus înapoi în Libia, unde a fost întâmpinat de sute de persoane. Protestatari de la Misrata au solicitat Guvernului să răzbune moartea tânărului, relatează BBC.

Shaaban a fost răpit de persoane înarmate în iulie şi a fost ţinut captiv timp de 50 de zile în oraşul Bani Walid, un fost fief al lui Kadhafi situat la sud-est de capitală, Tripoli. Tânărul a fost eliberat săptămâna trecută în urma unor eforturi de mediere din partea lui Mohamed Magarief, liderul interimar al Libiei şi preşedintele Congresului Naţional General.

Tânărul a ajuns la Misrata cu urme de tortură pe corp şi o rană provocată de un glonţ aproape de coloana vertebrală, potrivit unor informaţii. El a fost transportat la Paris pentru a fi supus unui tratament, dar a decedat luni.

Sute de persoane s-au reunit pe aeroportul din Misrata pentru a-i aduce un omagiu. Sicriul a fost purtat de o procesiune la un stadion de fotbal, unde au fost organizate rugăciuni.

Shaaban a devenit cunoscut la 20 octombrie anul trecut, când a fost publicată o imagine în care acesta apare în timp ce fostul colonel Muammar Kadhafi era scos afară dintr-o ţeavă de canal, la Sirt, unde se ascundea.

Congresul Naţional General a deplâns "pierderea unui erou curajos" şi a anunţat că va întreprinde toate măsurile necesare pentru a-i aduce pe făptaşi în faţa justiţiei, potrivit unui comunicat dat publicităţii prin agenţia oficială Lana.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici