UPDATE Turcia a retras o navă de explorare din estul Mării Mediterane. Uniunea Europeană salută decizia Turciei

  • Turcia a retras o navă de explorare din zone disputate situate în estul Mării Mediterane
  • Nava Yavuz a fost retrasă din largul Insulei Cipru şi va reveni în Turcia
  • Decizia, luată în timpul unei vizite a secretarului general NATO, poate contribui la detensionarea situaţiei din estul Mediteranei
543 afișări
Imaginea articolului UPDATE Turcia a retras o navă de explorare din estul Mării Mediterane. Uniunea Europeană salută decizia Turciei

Turcia a retras o navă de explorare din estul Mării Mediterane

O navă turcă de explorare pentru depistarea zăcămintelor de hidrocarburi s-a retras luni dintr-o zonă maritimă disputată situată în apropierea Insulei Cipru şi a revenit în apele teritoriale turce, informează Agenţia France-Presse şi cotidianul Le Figaro.

În pofida apelurilor internaţionale, Turcia anunţase că misiunea navei de explorare Yavuz va fi prelungită până pe 12 octombrie, dar nava a fost retrasă luni şi va reveni în Portul turc Tasucu.

Manevra Turciei ar putea fi un semnal pozitiv pentru reducerea tensiunilor cu Republica Cipru şi Grecia în estul Mării Mediterane.

Nava a fost retrasă în contextul în care secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, s-a deplasat luni la Ankara, după care va efectua şi o vizită în Grecia.

După tensiunile din august, Turcia şi Grecia au stabilit recent să reia negocierile pe tema zonelor disputate.

Uniunea Europeană a avertizat Turcia că riscă să fie vizată de sancţiuni dacă menţine activităţile de explorare în zone teritoriale disputate.

UPDATE Uniunea Europeană salută decizia Turciei de retragere a unei nave de explorare din estul Mediteranei

"Plecarea navei reprezintă un nou pas pe care îl salutăm în sensul detensionării situaţiei şi sperăm că vor fi măsuri suplimentare în această direcţie. Este un semnal important", a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, citat de agenţia Reuters.

O navă turcă de explorare pentru depistarea zăcămintelor de hidrocarburi s-a retras luni dintr-o zonă maritimă disputată situată în apropierea Insulei Cipru şi a revenit în apele teritoriale turce. În pofida apelurilor internaţionale, Turcia anunţase că misiunea navei de explorare Yavuz va fi prelungită până pe 12 octombrie, dar nava a fost retrasă luni şi va reveni în Portul turc Tasucu. Manevra Turciei ar putea fi un semnal pozitiv pentru reducerea tensiunilor cu Republica Cipru şi Grecia în estul Mării Mediterane.

O altă navă turcă utilizată pentru operaţiuni de explorare, Barbaros Hayrettin Pasa, rămâne în largul coastelor de sud-est ale Insulei Cipru.

După tensiunile din august, Turcia şi Grecia au stabilit recent să reia negocierile pe tema configurării zonelor disputate.

Uniunea Europeană a avertizat Turcia că riscă să fie vizată de sancţiuni dacă menţine activităţile de explorare în zone teritoriale disputate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici