US Navy a testat cu succes, discret, un nou proiectil, care ar putea revoluţiona războiul pe mare

US Navy a încheiat, cu succes, testele pentru un nou tip de proiectil ghidat pentru tunuri navale. Acesta este capabil să atingă de trei ori viteza sunetului şi poate fi folosit pe platformele existente deja pe crucişătoarele şi distrugătoarele americane.

18537 afișări
Imaginea articolului US Navy a testat cu succes, discret, un nou proiectil, care ar putea revoluţiona războiul pe mare

US Navy a testat cu succes, discret, un nou tip de armă, care ar putea revoluţiona războiul pe mare

Numit Hyper Velocity Projectile (HVP), acesta poate fi folosit pentru bombardarea de ţinte terestre cu mare precizie, aflată la distanţe de până la 65 de kilometri, potrivit Popular Mechanics. Mai mult, proiectilul poate intercepta rachete anti-navă, oferind o alternativă low-cost la sistemele standard. Un proiectil HVP are un preţ de aproximativ 100.000 de dolari, mult mai puţin decât o rachetă sol-aer, care costă în jur de 2 milioane de dolari.

Una dintre navele care a folosit cu succes noile proiectile este USS Dewey. Distrugătorul a tras 20 de unităţi HVP în timpul exerciţiului Rim of the Pacific (RIMPAC) din 2018. US Navy nu a făcut publice, la momentul respectiv, informaţiile despre acest test.

Toate navele mari de suprafaţă americane sunt înzestrate cu tunul naval Mk.45 de 5 inchi (127 milimetri), care poate folosi HVP.

Crucişătoarele din clasa Ticonderoga (foto - stânga) au două astfel de sisteme, iar distrugătoarele din clasa Arleigh Burke (foto - dreapta) dispun de unul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici