Val de indignare în Germania: Amazon vinde cuptoare din lagărul de concentrare Dachau

Un puzzle ce prezintă imagini ale cuptoarelor unui crematoriu din lagărul de concentrare nazist de la Dachau, disponibil pe site-ul american Amazon, specializat în comerţul online, a generat un val de indignare duminică în Germania,.

735 afișări
Imaginea articolului Val de indignare în Germania: Amazon vinde cuptoare din lagărul de concentrare Dachau

Val de indignare în Germania: Amazon vinde cuptoare din lagărul de concentrare Dachau

Acest puzzle de 252 de piese, vândut cu 24,99 dolari pe Amazon, prezintă o fotografie cu două cuptoare ale unuia dintre cele două crematorii din lagărul Dachau din landul Bavaria, în sudul Germaniei, unde trupurile prizonierilor erau arse. Inclus în categoria "jucării", acest puzzle se adresează copiilor de peste opt ani.

"Pentru supravieţuitorii lagărului de concentrare şi rudele victimelor, este un veritabil afront", afirmă într-o scrisoare publicată în Der Spiegel, Gerda Hasselfeldt, preşedinta în Parlamentul german a grupului CSU, fratele bavarez mai mic al Uniunii creştin-democrate (CDU) al cancelarei Angela Merkel. Gerda Hasselfeldt este, totodată, deputat în circumscripţia în care se află fostul lagăr nazist.

Această scrisoare este adresată lui Jeff Bezos, patronul grupului american Amazon.

"Memorialul de la Dachau este un loc de amintire a suferinţelor îndurate de nenumărate victime. Nu poate fi în interesul grupului Amazon să vândă un astfel de joc", afirmă Gerda Hasselfeldt.

Fotografia pe baza căreia a fost realizat acel puzzle provine din fondul de imagini al unei agenţii specializate în fotografiile de călătorie. Puzzle-ul este propus spre vânzare pe site-ul Amazon.com, dar este expediat de un subcontractant american.

Puzzle-ul nu este însă disponibil pe versiunea germană a site-ului Amazon.

"Acest joc minimizează semnificaţia acestui loc şi a istoriei", afirmă Dirk Riedel, unul dintre administratorii memorialului Dachau consacrat fostului lagăr, citat în presa locală. Administratorii sitului de la Dachau intenţionează să verifice dacă punerea în vânzare a unui astfel de obiect este legală.

Lagărul de la Dachau face parte din cele 80 de lagăre (lagăre de concentrare şi lagăre de exterminare) amenajate de regimul nazist după incendierea Reichstag-ului (clădirea Parlamentului german, n.r.) în 1933.

Peste 200.000 de persoane - opozanţi politici, evrei, ţigani, homosexuali, persoane cu handicap, prizonieri de război - au fost încarceraţi în lagărul de la Dachau, din care aproximativ 43.000 şi-au pierdut viaţa, potrivit surselor istorice, până la eliberarea lagărului de către trupele americane, în aprilie 1945.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici