Valul de proteste din lumea arabă riscă să afecteze conexiunile serviciilor secrete americane

Valul de proteste fără precedent din lumea arabă riscă să afecteze legăturile solide între serviciile de informaţii americane şi regimurile autoritariste din regiune în scopul combaterii islamismului radical.

45 afișări
Imaginea articolului Valul de proteste din lumea arabă riscă să afecteze conexiunile serviciilor secrete americane

Valul de proteste din lumea arabă riscă să afecteze conexiunile serviciilor secrete americane (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După înlăturarea regimului Ben Ali în Tunisia şi a lui Hosni Mubarak în Egipt, inclusiv pe fondul protestelor din Yemen, spionajul american se adaptează cu greu noilor realităţi din lumea arabă.

"Este evident că prima consecinţă este cea că relaţiile construite pentru combaterea reţelei al-Qaida şi a terorismului au luat sfârşit", afirmă Bruce Riedel, un fost agent CIA.

Este şi cazul lui Omar Suleiman, fost vicepreşedinte egiptean pe vremea lui Hosni Mubarak, dar şi fost şef al serviciilor secrete egiptene. Potrivit lui Riedel, este puţin probabil ca succesorul lui Suleiman să fie dispus la fel de mult să coopereze cu Washingtonul.

"În Yemen, serviciile de informaţii nu se prea mai ocupă de al-Qaida. În acest moment, sunt preocupate de propria supravieţuire şi de identitatea noului şef", explică Riedel.

"Fieful al-Qaida va fi mai mare şi mai sigur când se vor încheia toate acestea. Statele Unite şi Europa vor fi expuse unei ameninţări mai mari", avertizează el.

Un oficial american admite, sub protecţia anonimatului, că al-Qaida profită de problemele din Yemen, subliniind însă că nu va fi oprită cooperarea cu serviciile secrete locale.

"Serviciile pentru combaterea terorismului dispun de mijloace pentru a acţiona unilateral. Nimeni nu trebuie să creadă că Statele Unite şi aliaţii lor depind în totalitate de colaborarea cu alte servicii pentru combaterea al-Qaida şi terorsmului", afirmă oficialul citat.

Valul de proteste afectează serios şi stabilitatea Arabiei Saudite, un aliat-cheie al Statelor Unite în această regiune.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici