Vameşi bulgari au prezentat diplome false pentru a-şi păstra postul

Unii vameşi bulgari au dat dovadă de ingeniozitate în privinţa păstrării locurilor de muncă, ei prezentând diplome false de studii superioare, porivit unei anchete difuzate de televiziunea publică BNT şi confirmată joi de Agenţia Vămilor.

153 afișări
Imaginea articolului Vameşi bulgari au prezentat diplome false pentru a-şi păstra postul

Vameşi bulgari au prezentat diplome false pentru a-şi păstra postul (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Un regulament prevede, începând din iunie, ca cei 550 de funcţionari şi agenţi vamali să aibă studii superioare.

Abia 243 au prezentat diplome de studii universitare, ceilalţi fiind obligaţi să părăsească postul, a declarat vineri pentru AFP Nikoleta Elenkova, şefa serviciului de presă al Agenţiei Vămilor.

Agenţia a transmis aceste diplome spre verificare Ministerului Educaţiei, care a stabilit deja patru falsuri, "aceasta fiind o mică parte a rezultatelor verificării", a precizat ea.

Potrivit postului BNT, titularii acestor diplome ar fi efectuat studii la o universitate din nordul Bulgariei, în contextul în care ei muncesc în sud-estul ţării, fără să ia o zi de concediu.

"Există îndoieli cu privire la cel puţin 16 alte diplome", a adăugat Elenkova.

Potrivit BNT, anumiţi titulari au promovat până la şase examene pe zi, "un record demn de Guinness Book".

Alţii urmează să explice, potrivit lui Elenkova, cum au putut să promoveze un examen final de master la o universitate situată la câteva sute de kilometri de domiciliu, în contextul în care munceau în ziua respectivă, prezenţa lor la serviciu fiind înregistrată cu o cartelă magnetică.

În pofida salariului mic, postul de vameş este foarte căutat în Bulgaria. Potrivit unei serii de sondaje realizate de Centrul pentru studiul democraţiei din Sofia, această meserie este considerată cea mai coruptă din ţară, din cauza averilor nejustificate ale agenţilor vamali, atribuite implicării în acţiuni de contrabandă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici