"Vânătoare" de străini la Atena: Tânăr irakian ucis într-o agresiune care a vizat şi un român

Un tânăr irakian a fost înjunghiat mortal în noaptea de sâmbătă spre duminică la Atena de către cinci motociclişti care "vânau" străini, a anunţat poliţia, potrivit căreia acelaşi grup a încercat anterior să agreseze, în aceeaşi zonă, un român şi un marocan.

411 afișări
Imaginea articolului "Vânătoare" de străini la Atena: Tânăr irakian ucis într-o agresiune care a vizat şi un român

"Vânătoare" de străini la Atena: Tânăr irakian ucis într-o agresiune care a vizat şi un român (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Această crimă are loc în contextul în care Grecia este acuzată de nepăsare faţă de banalizarea violenţelor de natură xenofobă.

Tânărul, a cărui vârstă nu a fost precizată, a murit la spital, unde a fost transferat cu "numeroase plăgi provocate de un obiect ascuţit", potrivit unui comunicat al poliţiei.

Poliţia îi caută pe atacatori, "cinci motociclişti care au încercat anterior, în aceeaşi zonă, să agreseze un român şi un marocan", se precizează în comunicat.

Modul de operare este acelaşi ca în alte zeci de agresiuni comise împotriva unor imigranţi, refugiaţi sau greci de origine străină, comise de-acum în mod frecvent în cartiere defavorizate din Atena şi în alte centre urbane, în contextul unei intensificări a activismului neonazist şi unei profunde crize sociale şi economice.

Într-o rară reacţie oficială, ministrul pentru Ordine Publică Nikos Dendias şi-a exprimat "profunda tristeţe" faţă de această crimă, exprimând hotărârea statului de a pedepsi asemenea acte, "indiferent de presupusul pretext al autorilor".

Ţara se află, în prezent, în colimatorul unor organizaţii şi organizaţii nonguvernamentale (ONG), inclusiv Consiliul Europei şi Human Rights Watch (HRW), din cauza inacţiunii faţă de violenţele xenofobe, impunităţii de fapt şi chiar garanţiilor oferite autoritorilor acestora, între care sunt suspectaţi că se află numeroşi apropiaţi ai partidului neonazist Zori de Aur, care a intrat în Parlament cu un scor de 7% în urma alegerilor din iunie.

Retorica anti-imigranţi a liderilor politici a fost denunţată săptămâna aceasta şi de către Amnesty International (AI), după ce Dendias a apreciat că ţara ar urma să se confrunte cu o "invazie de imigranţi" fără precedent de la cele ale dorienilor, în secolul al IV-lea înaintea erei noastre.

Asasinarea tânărului irakian are loc după lansarea de către poliţie a unei operaţiuni vizând îndepărtarea din centrele urbane a imigranţilor clandestini. Aceasta survine de asemenea arestării, la începutul săptămânii, a unui tânăr pakistanez pentru viol cu consecinţe grave asupra unei adolescente, în vârstă de 15 ani, pe Insula Paros.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici