Vestea că Obama este noul laureat al premiului Nobel a generat controverse - VIDEO

Vestea că preşedintele american Barack Obama este laureatul premiului Nobel pentru pace pe 2009 a polarizat opiniile utilizatorilor reţelelor de socializare, stârnind reacţii sarcastice şi divizând lumea internauţilor, informează CNN News.

51 afișări
Imaginea articolului Vestea că Obama este noul laureat al premiului Nobel a generat controverse - VIDEO

Vestea că Obama este noul laureat al premiului Nobel a generat controverse - VIDEO

Atribuirea premiului Nobel pentru pace preşedintelui Barack Obama a constituit o veste care a polarizat opinia publică mai mult decât controversata reformă a sistemului de sănătate din SUA propusă de liderul american.

La câteva minute de la aflarea numelui noului laureat al premiului Nobel pentru pace, site-urile reţelelor de socializare Twitter şi Facebook au fost invadate de comentarii asupra acestui subiect.

Jumătate dintre subiectele mesajelor de pe Twitter erau despre premiu şi despre preşedintele american. Opiniile erau puternic divizate, între cei care credeau că Obama merită premiul şi cei care puneau sub semnul întrebării meritul acestuia, după doar nouă luni de activitate la Casa Albă.

Majoritatea internauţilor, fie că aderă la o opinie sau alta, s-au declarat miraţi de faptul că premiul a venit atât de devreme pentru preşedintele american.

Dintre cei care au apreciat decizia Comitetului Nobel, chiar dacă au considerat-o prematură, unii au interpretat alegerea lui Barack Obama ca un gest simbolic, "un simbol al speranţei", alţii ca pe un nou test la care este supus preşedintele american, care va trebui să demonstreze de acum înainte că merită acest premiul pentru pace, prin retragerea trupelor din Irak şi Afganistan.

Cei care nu au fost de acord cu decizia au vorbit mai ales despre faptul că acest premiu ar trebui să fie atribuit în funcţie de realizări efective şi nu de intenţii exprimate. Alţii au scos în evidenţă mai ales diferenţele dintre retorică şi fapte, arătând că în Afganistan continuă să existe conflicte.

Vestea a stârnit şi multe reacţii sarcastice. O glumă legată de acest subiect, care s-a răspândit rapid pe internet, spunea că singurul merit al lui Barack Obama în câştigarea premiului Nobel ar fi faptul că "nu este George Bush".

Premiul Nobel pentru pace i-a fost atribuit preşedintelui american pentru "eforturile extraordinare de consolidare a diplomaţiei internaţionale şi a cooperării între popoare", a declarat, vineri, comitetul Nobel norvegian.

"Comitetul a acordat o importanţă deosebită viziunii şi eforturilor lui Obama pentru o lume fără arme nucleare", a declarat preşedintele comitetului Nobel norvegian, Thorbjoern Jagland.

Primul politician de culoare ales preşedinte al SUA, Barack Obama, care şi-a preluat funcţia în urmă cu mai puţin de nouă luni, a pledat luna trecută la ONU pentru o lume fără arme nucleare.

Premiul Nobel pentru pace îi va fi decernat preşedintelui american la Oslo, pe 10 decembrie, dată care coincide cu conferinţa internaţională privind schimbările climatice, ce va avea loc la Copenhaga.

El este cel de-al treilea oficial democrat american de rang înalt care primeşte această distincţie în decurs de câţiva ani, după Jimmy Carter, în 2002, şi Al Gore, în 2007.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici