Vezi aici declaraţia preşedintelui Barack Obama privind moartea lui Osama ben Laden - VIDEO

Preşedintele american Barack Obama a anunţat duminică seara (luni dimineaţa ora României) moartea liderului Al-Qaida, Osama ben Laden, relatează AFP, care prezintă principalele puncte ale declaraţiei acestuia.

817 afișări
Imaginea articolului Vezi aici declaraţia preşedintelui Barack Obama privind moartea lui Osama ben Laden - VIDEO

Vezi aici declaraţia preşedintelui Barack Obama privind moartea lui Osama ben Laden - VIDEO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În această seară (duminică), sunt în măsură să anunţ americanilor şi lumii înregi că Statele Unite au efectuat o operaţiune în urma căreia a fost ucis Osama ben Laden, liderul al-Qaida, un terorist responsabil de moartea a mii de (persoane) nevinovate.

Au trecut aproape zece ani de când o zi frumoasă de septembrie a fost umbrită de cel mai grav atac din istoria noastră. Imaginile de la 11 septembrie sunt marcate cu fierul roşu în memoria noastră naţională: avioane deturnate care traversează un cer fără nori, Turnurile Gemene care se prăbuşesc, fumul negru care se ridică din Pentagon şi epava zborului 93, la Shanksville, în Pennsylvania, unde acte de eroism au împiedicat încă şi mai multă durere şi distrugere.

Iar noi ştim că cele mai rele imagini sunt cele care nu au fost văzute de lumea întreagă. Scaunul gol, la masă. Copiii care au trebuit să crească fără mama sau tatăl lor. Părinţi care nu-şi vor mai putea ţine nicidată copiii în braţe. Aproape 3.000 dintre concetăţenii noştri ne-au fost smulşi, lăsându-ne un gol teribil în suflet.

La 11 septembrie 2001 (...) am fost, de asemenea, uniţi în hotărârea nostră de a ne proteja ţara şi de a-i aduce în faţa justiţiei pe cei care au comis aceste atentate pline de ură (...). Şi am intrat, astfel, în război contra Al-Qaida, pentru a ne proteja cetăţenii, prietenii, aliaţii.

Cu toate acestea, Osama ben Laden a evitat o capturare şi a reuşit să treacă din Afganistan în Pakistan. În acelaşi timp, Al-Qaida a continuat să acţioneze de-a lungul acestei frontiere şi, prin organizaţiile sale, în întreaga lume.

La puţin timp după ce am preluat funcţia, (în ianuarie 2009), i-am cerut lui Leon Panetta, directorul CIA, să facă din eliminarea sau capturarea lui ben Laden prioritatea războiului nostru contra Al-Qaida, în timp ce continuam să efectuăm operaţiuni pentru a distruge, anihila şi învinge reţeaua sa.

În august, anul trecut, după ani de muncă de furnică din partea serviciilor noastre de informaţii, am fost informat despre existenţa unei posibile piste către ben Laden.

Au fost necesare mai multe luni pentru a prinde acest fir. M-am întâlnit cu echipa mea pentru securitate naţională, în mai multe rânduri, pentru a pune la un loc mai multe informaţii referitoare la o localizare a lui ben Laden, într-un complex de clădiri, în plin centrul Pakistanului.

Şi, în sfârşit, săptămâna trecută, am stabilit că avem suficiente informaţii pentru a acţiona şi am autorizat o operaţiune destinată capturării lui Osama ben Laden, pentru a-l prezenta în faţa justiţiei.

Astăzi (duminică), Statele Unite au lansat o operaţiune precisă contra acestui complex din Pakistan, la Abbottabad. O mică echipă de americani a efectuat-o cu un curaj şi o abilitate extraordinare. Niciun american nu a fost rănit.

După un schimb de focuri, l-au ucis pe Osama ben Laden şi i-au recuperat corpul neînsufleţit.

Moartea lui ben Laden constituie reuşita cea mai importantă de până acum în operaţiunile ţării noastre pentru înfrângerea Al-Qaida. Totodată, moartea sa nu marchează sfârşitul eforturilor nostre. Nu există nicio îndoială asupra faptului că Al-Qaida va continua să încerce să ne atace. Va trebui să rămânem vigilenţi, în ţara noastră şi în străinătate, şi vom rămâne.

Trebuie să repetăm că Statele Unite nu sunt în război contra islamului şi nu vor fi niciodată (...). Ben Laden nu era un lider musulman. El a ucis enorm de mulţi musulmani (...). Sfârşitul său trebuie salutat de toţi cei care cred în pace şi în demnitatea umană.

Este important să notăm că (eforturile noastre de) cooperare cu Pakistanul, în domeniul luptei contra terorismului, ne-au ajutat să ajungem la ben Laden şi la complexul în care se ascundea.

În această seară, l-am sunat pe preşedintele (pakistanez, Asif Ali) Zardari (...). Este o zi mare, o zi istorică, pentru cele două ţări ale noastre.

Americanii nu au ales această luptă. Ea a venit spre noi şi a început cu masacrarea iraţională a compatrioţilor noştri. După aproape zece ani de serviciu, luptă şi sacrificiu, cunoaştem bine costul războiului.

Dar (...) nu vom tolera niciodată ca securitatea noastră să fie ameninţată şi nu vom sta fără să facem nimic, atunci când cetăţenii noştri vor fi ucişi (...). Vom respecta valorile care ne definesc. Iar, într-o seară ca aceasta, putem spune familiilor care au pierdut fiinţe dragi din cauza terorismului Al-Qaida: s-a făcut dreptate".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici