Vicecancelarul german îndeamnă UE să acţioneze în vederea ridicării sancţiunilor impuse Rusiei

Vicecancelarul Sigmar Gabriel, totodată ministrul german al Economiei, a îndemnat Uniunea Europeană (UE) să acţioneze astfel încât până în vară să ridice sancţiunile impuse Rusiei în legătură cu conflictul din estul Ucrainei, relatează Radio Free Europe-Radio Liberty online.

692 afișări
Imaginea articolului Vicecancelarul german îndeamnă UE să acţioneze în vederea ridicării sancţiunilor impuse Rusiei

Vicecancelarul german îndeamnă UE să acţioneze în vederea ridicării sancţiunilor impuse Rusiei (Imagine Hepta/ Mediafax Foto)

"Acesta trebuie să fie obiectivul nostru comun", a declarat Gabriel, al cărui Partid Social-Democrat (SPD) se află la putere alături de Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a cancelarului Angela Merkel.

În opinia sa este necesar "să vizăm cu toată puterea un asemenea acord cu Federaţia Rusă", a declarat el joi, la Berlin, la un forum germano-rus.

Occidentul a impus sancţiuni Rusiei după ce Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 şi din cauza susţinerii separatiştilor proruşi care luptă împotriva forţelor guvernamentale ucrainene în regiunea Donbas, în estul Ucrainei.

Germania şi Franţa au subliniat în mai multe rânduri că o eventuală ridicare a sancţiunilor impuse Moscovei depinde de implementarea acordurilor de la Minsk, pe care cele două puteri europene le-au mediat, dar care acum sunt blocate.

Uniunea Europeană a prelungit sancţiuni impuse unor ruşi şi companii ruse - constând în blocarea unor active şi interdicţii de călătorie în UE -, însă statele membre au poziţii divergente cu privire la o prelungire a unor sancţiuni ample - impuse Moscovei în sectoarele bancar, al apărării şi energetic - dincolo de luna iulie.

- CE va propune în aprilie liberalizarea vizelor pentru ucraineni

Pe de altă parte, preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a anunţat că Ucraina a întreprins reformele necesare pentru ca instituţia pe care o conduce să recomande UE, luna viitoare, o liberare a regimului vizelor pentru ca ucrainenii să poată călători în zona Schengen, de liberă circulaţie.

Preşedintele ucrainean a declarat pentru RFE-RL joi, la Bruxelles, unde a efectuat o vizită, că este o "veste foarte pozitivă".

"Am îndeplinit totul", a declarat Poroşenko pentru postul radio. "Este o veste pozitivă. Este o mare realizare a Ucrainei şi sunt absolut convins că este o mare realizare pentru Uniunea Europeană, deoarce este vorba despre o situaţie din care au de câştigat ambele părţi", a adăugat el.

"În ultimele zile şi ore, Ucraina a întreprins reforme uriaşe", a declarat Juncker. "Aceşti paşi ne vor permite nouă, Comisiei, să propunem în aprilie o liberalizare a vizelor", a adăugat el.

Orice propunere vizând o asemenea liberalizare a vizelor pentru ca ucrainenii să poată călători în zona Schengen este necesar să fie aprobată de către Parlamentul European (PE) şi cele 28 de state membre ale Uniunii.

- Separatiştii de la Doneţk au început să emită paşapoarte

Pe de altă parte, separatiştii proruşi care deţin controlul asupra regiunii Doneţk, în estul Ucrainei, au început - de miercuri - să emită paşapoarte.

Primul paşaport a fost emis pe numele lui Aleksandr Zaharcenko, liderul separatiştilor din regiune.

"Acest document este o dovadă a ceea ce suntem capabili să facem, a ceea ce protejăm şi a ceea ce am realizat", a declarat el. "Am început să emitem paşapoarte", a adăugat acesta.

Liderul separatist a subliniat că oricine intenţionează să participe la alegerile locale - care nu au fost stabilite încă - este necesar să deţină acest document.

Documentele - pe coperta cărora apare imaginea unui vultur cu două capete - le permit deţinătorilor să intre în mod liber pe teritoriul Rusiei, a anunţat Zaharcenko.

Kievul subliniază că aceste alegeri locale este necesar să fie organizate în baza legii ucrainene şi să fie monitorizate de către Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) - două condiţii pe care separatiştii proruşi refuză să le accepte.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici