Vicepremierii Osipov şi Rogozin discută miercuri la Moscova despre trupele din Transnistria

Vicepremierul moldovean Victor Osipov, însărcinat cu Reintegrarea teritorială, urmează să discute miercuri la Moscova cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin, emisarul preşedintelui Vladimir Putin pentru Transnistria, despre trupele ruseşti din această regiune, scrie Kommersant în ediţia de marţi.

1093 afișări
Imaginea articolului Vicepremierii Osipov şi Rogozin discută miercuri la Moscova despre trupele din Transnistria

Vicepremierii Osipov şi Rogozin discută miercuri la Moscova despre trupele din Transnistria

Trupele ruseşti staţionate în Transnistria sunt doar una dintre "problemele urgente" din relaţiile bilaterale despre care urmează să discute Osipov şi Rogozin, potrivit ziarului, citat de portalul Sputnik.

Rogozin urmează să evoce "toate problemele", afirmă surse apropiate oficialului rus citate de Kommersant.

Regiunea separatistă Transnistria, o fâşie de pâmnt în estul Republicii Moldova, la frontiera cu Ucraina, care nu este recunoscută de Moscova, a sfidat autorităţile de la Chişinău în ultimele două decenii, în căutarea recunoaşterii internaţionale.

Trupe ruseşti au efectuat exerciţii de luptă în Transnistria la începutul lui iunie.

Autorităţile ucrainene au anunţat ulterior, tot în iunie, că intenţionează să mobilizeze sisteme de rachete antiaeriene S-300 în Odesa, la frontiera cu regiunea separatistă moldoveană. Potrivit unor oficiali din Ministerul ucrainean al Apărării, citaţi de ziarul Taimer din Odesa, sistemele de rachete vor fi amplasate în districtul Bolgrad, din regiunea ucraineană Odesa.

Preşedintele Petro Poroşenko a promulgat pe 8 iunie măsurile adoptate de Parlamentul de la Kiev la 21 mai cu privire la anularea a cinci acorduri de securitate cu Moscova, inclusiv unul care le permitea ruşilor să transporte personal militar spre regiunea transnistreană. Anularea dreptului de tranzit pentru aceste trupe creează o problemă logistică pentru Moscova.

Rusia are aproximativ 1.500 de militari în Transnistria, dintre care aproximativ 1.400 de militari fac parte din Grupul Operativ de Trupe Ruseşti din Transnistria, constituit în urmă cu 20 de ani prin reorganizarea fostei Armate a 14-a a URSS.

Alţi 402 militari ruşi fac parte din forţa de menţinere a păcii, alături de 355 de militari moldoveni, 492 de militari transnistreni şi zece observatori militari din Ucraina. Trupele de menţinerea păcii sunt staţionate în 15 posturi fixe, în locuri-cheie din zona de securitate.

Republica Moldova consideră însă că staţionarea militarilor ruşi în regiunea transnistreană contravine Constituţiei moldovene şi, din acest motiv, Chişinăul, OSCE, UE şi SUA au cerut în repetate rânduri retragerea lor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici