Vicepremierul Ungariei: Nu vom renunţa niciodată la autonomia maghiarilor din afara Ungariei

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a declarat, miercuri, la Universitatea de Vară "Tusvanyos" de la Băile Tuşnad că Guvernul ungar nu va renunţa la autonomia culturală pentru maghiarii din diasporă şi la cea teritorială pentru maghiarii majoritari în anumite regiuni.

501 afișări
Imaginea articolului Vicepremierul Ungariei: Nu vom renunţa niciodată la autonomia maghiarilor din afara Ungariei

Vicepremierul Ungariei: Nu vom renunţa niciodată la autonomia maghiarilor din afara Ungariei (Imagine: Raul Stef / Mediafaxfoto)

Semjen Zsolt a spus, la deschiderea oficială a celei de-a XXIII-a ediţii a Universităţii "Tusvanyos", că Guvernul ungar are grijă de cetăţenii maghiari aflaţi pretutindeni în lume şi că nu va renunţa la ideea acordării autonomiei culturale celor din diasporă şi a celei teritoriale pentru maghiarii majoritari în anumite regiuni.

"Nu vom renunţa niciodată la ideea autonomiei, toţi paşii trebuie să fie pentru autonomie - pentru ungurii din diaspora autonomie culturală şi autonomie teritorială pentru cei care trăiesc în bloc", a spus Semjen Zsolt.

Totodată, vicepremierul Ungariei a transmis un mesaj "prietenilor români", respectiv că nu doreşte ca maghiarii care trăiesc în alte state să fie consideraţi "cetăţeni de rangul doi” şi că autonomie există în Uniunea Europeană (UE).

"Le transmitem prietenilor români că nu este nimic special în asta, maghiarii nu au cerut niciodată nimic din ceea ce nu este în UE. Dacă alţii pot, şi noi putem. Nu putem accepta să fim cetăţeni, naţiuni de categoria a doua. Dacă alte persoane şi naţiuni au drepturile acestea, dacă alţii pot, şi noi putem. Prietenii români trebuie să vadă că nu vom renunţa niciodată la asta - dar asta nu înseamnă un lucru neauzit, ci este un lucru prezent în UE. Nu vom renunţa niciodată la acest scop", a conchis Semjen Zsolt.

La deschiderea oficială a Universităţii "Tusvanyos" au mai participat Nemeth Zsolt, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria, Torro T.Tibor, preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania şi primarul staţiunii gazdă, Albert Tibor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici