Victorie sau înfrângere pentru Putin? Ce spun rezultatele preliminare ale primelor alegeri după otrăvirea lui Aleksei Navalnîi

  • Partidul pro-Putin Rusia Unită a obţinut victoria în majoritatea regiuni la alegerile care au avut loc în acest weekend.
  • Votul vine la câteva săptămâni după presupusa otrăvire a politicianului de opoziţie Alexei Navaln.
  • Totuşi, echipa şi aliaţii lui Navalnîi au câştigat locuri în mai multe consilii municipale, rupând majorităţile deţinute de Rusia Unită.
3443 afișări
Imaginea articolului Victorie sau înfrângere pentru Putin? Ce spun rezultatele preliminare ale primelor alegeri după otrăvirea lui Aleksei Navalnîi

Victorie sau înfrângere pentru Putin? Ce spun rezultatele preliminare ale primelor alegeri după otrăvirea lui Aleksei Navalnîi

Rusia Unită, cel mai mare partid politic din Rusia şi susţinător al preşedintelui Vladimir Putin, a obţinut victoria în alegeri regionale, la câteva săptămâni după suspectarea otrăvirii politicianului de opoziţie Navalnîi.

Rezultatele oficiale ale votului nu au fost încă publicate, dar un oficial al partidului Rusia Unită a declarat că exit-poll-urile şi datele preliminare au indicat o victorie pentru candidaţii partidului la alegerile regionale şi municipale din ţara, a informat agenţia rusă de ştiri Interfax.

Potrivit primelor date ale Comisiei Electorale Centrale a Federaţiei Ruse, candidaţii din „Rusia Unită” - guvernatorii în funcţie şi şefii interimari ai regiunilor - conduc alegerile în toate locaţiile în care au fost nominalizaţi, relatează CNBC.

Partidul este de mult asociat cu Putin. Preşedintele rus a candidat ca candidat independent la ultimele alegeri, dar a câştigat votul anterior din 2012 ca şi candidat pentru Rusia Unită.

Opoziţia are altă opinie

Aliaţii politicianului de opoziţie Alexei Navalnîi, victima unei suspiciuni de otrăvire luna trecută, au declarat că candidaţii lor şi-au asigurat locuri importante în consiliile munipale. Interfax a mai spus că Rusia Unită şi-a pierdut majoritatea în consiliile oraşelor din Novosibirsk şi Tomsk, oraşul în care se suspectează că Navalny a fost otrăvit înainte de a urca în zborul spre Moscova.

Navalnîi rămâne în spital în Germania. Rusia neagă orice implicare în otrăvire, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că „nu există motive pentru a acuza statul rus”.

Înainte de atacul suspectat, Navalnîi şi aliaţii săi îi îndemnaseră pe ruşi să voteze tactic la alegerile regionale pentru a învinge candidaţii pro-Putin.

Au fost exprimate îngrijorări cu privire la votul la domiciliu şi votul anticipat, care a fost permis în 11 şi 12 septembrie din cauza pandemiei de coronavirus. Între timp, monitorul electoral rus independent Golos a declarat pe site-ul său că a primit 1.076 de apeluri cu privire la nereguli în procesul de votare.

Cu toate acestea, comisia electorală a respins îngrijorările, spunând pe Twitter că, deşi au existat „puţine” nereguli şi încălcări ale votului, acestea au fost „remediate” rapid.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici