VIDEO Canalul Suez rămâne blocat, după ce nava Ever Given a eşuat. Incidentul afectează tranzitul a zeci de vase, expuse piraţilor

  • Canalul Suez, care face legătura între Marea Roşie şi Marea Mediterană, este blocat de o navă cargo de gabarit mare care a eşuat
  • Nava portcontainer Ever Given, care are lungimea de aproximativ 400 de metri, a eşuat miercuri dimineaţă, din cauza rafalelor puternice de vânt
  • Autorităţile egiptene au lansat operaţiuni pentru repunerea în mişcare a navei
3679 afișări

Canalul maritim Suez, care face legătura între Marea Roşie şi Marea Mediterană, este blocat de o navă cargo de gabarit mare. Aceasta a eşuat din cauza rafalelor puternice de vânt, blocând tranzitul a zeci de alte vase, expuse astfel prădătorilor.

Nava Ever Given, care are lungimea de aproximativ 400 de metri, lăţimea de 59 de metri şi gabaritul de 200.000 de tone, a eşuat miercuri dimineaţă, blocându-se perpendicular pe lungimea Canalului Suez, în Egipt.

Nava portcontainer, înregistrată în Panama şi utilizată de compania taiwaneză Evergreen Marine, se deplasa din China spre portul olandez Rotterdam, potrivit BBC News. Niciun membru al echipajului nu a fost rănit în incident.

Din cauza incidentului maritim, zeci de alte nave sunt blocate, în ambele direcţii, pe Canalul Suez, care face legătura între Marea Roşie şi Marea Mediterană, oferind cea mai scurtă rută maritimă între Asia şi Europa. Aproximativ 12% dintre schimburile comerciale globale tranzitează Canalul Suez.

Autorităţile egiptene au mobilizat nave şi excavatoare în efortul de repunere în circulaţie a navei, care ar fi eşuat din cauza rafalelor puternice de vânt. Conform unor surse, nava a fost deja mişcată din poziţia iniţială şi ar putea fi tractată în curând.

Incidentele de acest tip sunt rare, dar "pot avea repercusiuni majore asupra comerţului internaţional", afirmă expertul dr. Sal Mercogliano.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici