VIDEO Theresa May vrea alegeri parlamentare ANTICIPATE în iunie, în contextul incertitudinii generate de BREXIT. UPDATE: Reacţia Guvernului Angela Merkel

Premierul Theresa May a anunţat, marţi, un plan de convocare a alegerilor parlamentare anticipate pe 8 iunie, argumentând că este necesar un guvern puternic pe fondul incertitudinii generate de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, relatează postul BBC şi cotidianul The Telegraph.

8245 afișări
Imaginea articolului VIDEO Theresa May vrea alegeri parlamentare ANTICIPATE în iunie, în contextul incertitudinii generate de BREXIT. UPDATE: Reacţia Guvernului Angela Merkel

VIDEO Theresa May vrea alegeri parlamentare ANTICIPATE în iunie, în contextul BREXIT

Premierul Theresa May a anunţat, marţi, un plan de convocare a alegerilor parlamentare anticipate pe 8 iunie, argumentând că este necesar un guvern puternic pe fondul incertitudinii generate de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, relatează postul BBC şi cotidianul The Telegraph.

"Am ajuns la concluzia că singura modalitate de garantare a certitudinii şi siguranţei pentru anii care urmează este organizarea acestor alegeri", a declarat Theresa May, supusă presiunilor din partea colegilor din Partidul Conservator şi din partea opoziţiei laburiste şi liberal-democrate în contextul activării procedurii Brexit.

"Întreaga ţară este unită în jurul deciziei Brexit, mai puţin membrii Parlamentului. Disensiunile din Parlament riscă să afecteze capacităţile de a transforma Brexit în succes", a spus Theresa May.

Germania speră că alegerile anticipate din Marea Britanie vor aduce "mai multă claritate" privind Brexit

Guvernul Angela Merkel a exprimat speranţa că alegerile anticipate vor conduce la "mai multă claritate şi responsabilitate" în negocierile Marii Britanii cu Uniunea Europeană pe tema Brexit, potrivit ministrului britanic de Externe, Sigmar Gabriel, citat de site-ul agenţiei Reuters.

"Responsabilitatea şi încrederea sunt mai importante ca niciodată după ce britanicii au votat în favoarea Brexit", a declarat Sigmar Gabriel într-un interviu acordat Funke Mediengruppe.

"Sperăm că noile alegeri anunţate astăzi de premierul Theresa May pot conduce la mai multă claritate şi responsabilitate în negocierile cu Uniunea Europeană", a insistat ministrul german de Externe.

------------------------------------------------------------------------------

Marea Britanie a decis la limită, în iunie 2016, ieşirea din Uniunea Europeană, situaţie care a generat o criză constituţională gravă. Alegerile anticipate riscă să afecteze planul Londrei de efectuare a negocierilor cu Uniunea Europeană. În funcţie de rezultatul alegerilor, ar putea fi pusă sub semnul întrebării chiar decizia de scoatere a ţării din UE.

Theresa May nu a devenit prim-ministru în urma alegerilor. După referendumul din iunie 2016, prin care britanicii au decis la limită ieşirea din UE, premierul David Cameron, care organizase plebiscitul din raţiuni populiste deşi pleda pentru rămânerea în Blocul comunitar, a demisionat. Pe fondul criticilor intense, Boris Johnson, unul dintre liderii taberei pro-Brexit, nu a putut fi numit premier, astfel că Theresa May a fost desemnată de Partidul Conservator, probabil ca soluţie de compromis, în fruntea Guvernului. Noul Cabinet nu a avut nevoie de votul Parlamentului, dar probabil l-ar fi putut obţine, dat fiind că Partidul Conservator are majoritate.

 

 

 

În contextul disputelor din ce în ce mai intense, premierul Scoţiei, Nicola Sturgeon, a contestat recent legitimitatea decizională a Theresei May. "Eu am fost aleasă în funcţia de prim-ministru al Scoţiei pe baza angajamentului clar privind un nou referendum. Dar premierul (Theresa May -n.red.) nu este încă aleasă de nimeni", declara Nicola Sturgeon.

Decizia Londrei de ieşire din Uniunea Europeană a generat preocupări atât pentru britanici, cât şi la nivelul Blocului comunitar, dar cea mai mare problemă a Guvernului Theresa May este riscul destrămării Marii Britanii, în contextul intenselor apeluri separatiste ale Scoţiei şi Irlandei de Nord.

Guy Verhofstadt: Scrutinul anticipat, oportunitate pentru a vedea ce relaţie vor britanicii cu UE

Cetăţenii britanici pot folosi oportunitatea scrutinului parlamentar anticipat pentru a arăta ce relaţie vor cu Uniunea Europeană, afirmă Guy Verhofstadt, raportorul Parlamentului European privind Brexit.

"Alegerile sunt o oportunitate pentru cetăţenii britanici să se exprime în legătură cu modul în care văd viitorul relaţiei între ţara lor şi Uniunea Europeană", a spus Guy Verhofstadt, citat de site-ul agenţiei Reuters.

"În calitatea de negociator al PE privind Brexit, voi colabora cu noul guvern britanic pentru cel mai bun viitor posibil", a subliniat fostul premier belgian.

Premierul Theresa May a anunţat, marţi, un plan de convocare a alegerilor parlamentare anticipate pe 8 iunie, argumentând că este necesar un guvern puternic pe fondul incertitudinii generate de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici