Viktor Ianukovici o devansează cu trei puncte pe Iulia Timoşenko - rezultate parţiale

Opozantul prorus Viktor Ianukovici era pe punctul de a câştiga alegerile prezidenţiale de duminică în Ucraina, dar avansul în faţa rivalei sale, premierul Iulia Timoşenko, părea să se diminueze, conform rezultatelor parţiale.

17 afișări
Imaginea articolului Viktor Ianukovici o devansează cu trei puncte pe Iulia Timoşenko - rezultate parţiale

Viktor Ianukovici o devansează cu trei puncte pe Iulia Timoşenko - rezultate parţiale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Viktor Ianukovici a obţinut 48,67 la sută din sufragii, cu trei puncte procentuale mai mult decât şefa Guvernului (45,66 la sută), potrivit acestor rezultate parţiale anunţate de Comisia Electorală Centrală după numărarea buletinelor în 80 la sută dintre birourile de vot.

Avantajul opozantului tinde totuşi să se diminueze pe măsura numărătorii: el se cifra la 9,33 de puncte procentuale după numărarea buletinelor în 21 la sută dintre secţiile de votare, apoi la 4,88 de puncte procentuale (52 la sută din secţii).

Totuşi, avantajul său ar urma să se menţină până la final, potrivit sondajelor realizate la ieşirea de la urne. Proiecţiile publicate de trei institute independente, la încheierea scrutinului, duminică seara, îi confereau lui Ianukovici un avantaj cuprins între 3,2 şi 4,6 puncte procentuale, ceea ce i-a permis să revendice victoria.

"Felicit pe toată lumea pentru victorie", a declarat Ianukovici duminică seara.

Prezentându-se drept preşedinte, opozantul, popular în estul şi sudul rusofil, dar puţin apreciat în vestul rusofob, s-a angajat să acţioneze pentru "a câştiga încrederea" tuturor ucrainenilor, inclusiv a celor care au votat pentru rivala sa.

La rândul său, Iulia Timoşenko a susţinut că jocurile nu erau făcute încă, după publicarea sondajelor. "Înainte de numărarea ultimului buletin este imposibil să vorbim despre orice rezultat", a afirmat ea duminică seara, cerând echipei sale să monitorizeze numărarea sufragiilor.

Cu puţin timp înainte, mâna sa dreaptă, Oleksandr Turcinov, acuzase "fraude masive" în favoarea taberei adverse.

Iulia Timoşenko lansase deja ameninţarea unei "revoluţii portocalii" în caz de fraude. Dar, potrivit lui Turcinov, manifestaţiile nu vor avea loc înainte de anunţul rezultatelor oficiale ale scrutinului.

Echipa lui Ianukovici s-a declarat, la rândul ei, pregătită să organizeze manifestaţii masive pentru "apărarea victoriei" campionului ei, fără a confirma deocamdată organizarea de posibile adunări, începând de luni dimineaţă, la Kiev.

Dacă i se va confirma victoria, Viktor Ianukovici, 59 de ani, care a fost îndepărtat de "revoluţia portocalie" în 2004, pe fondul acuzaţiilor de fraude electorale, îşi va lua o revanşă spectaculoasă în faţa adversarilor săi.

În noiembrie 2004, sute de mii de manifestanţi au ieşit în stradă pentru a-i contesta victoria în prezidenţiale şi a obţine un al treilea tur, în cele din urmă câştigat de prooccidentalul Viktor Iuşcenko.

Acesta din urmă a fost eliminat fără glorie la 17 ianuarie, în primul tur, după un mandat de cinci ani marcat de crize politice repetate. Iulia Timoşenko, figură importantă a "revoluţiei portocalii", speră, la rândul ei, să ridice din nou flacăra prooccidentalilor.

Ea a promis totuşi că, asemenea rivalului său, va îmbunătăţi relaţiile cu Moscova, care au fost foarte dificile în timpul mandatului lui Iuşcenko, în detrimentul Europei, devenită ostatică a mai multor războaie ale gazului între cele două ţări.

Electoratul naţionalist continuă totuşi să îl bănuiască pe Ianukovici că vrea să privilegieze Moscova, chiar dacă susţine şi el o consolidare a cooperării economice cu Uniunea Europeană.

Rusia "va colabora cu preşedintele ales de poporul ucrainean, indiferent care va fi acela", a subliniat, la rândul său, noul ambasador rus în Ucraina, Mihail Zurabov, care a vizitat, duminică, centrele de campanie ale celor doi candidaţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici