Viktor Orban denunţă afirmaţiile "extremiste" ale lui John McCain drept un atac la adresa suveranităţii Ungariei

Independenţa naţională a Ungariei este atacată, a declarat premierul Viktor Orban, referindu-se la declaraţii critice ale senatorului american John McCain, care a spus marţi că această ţară este "o naţiune aflată pe punctul de a-şi ceda suveranitatea unui dictator neofascist", relatează MTI.

8931 afișări
Imaginea articolului Viktor Orban denunţă afirmaţiile "extremiste" ale lui John McCain drept un atac la adresa suveranităţii Ungariei

Viktor Orban (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un interviu pentru postul public de radio Kossuth, Orban a catalogat "extremiste" afirmaţiile lui McCain şi a apreciat că ele "reflectă persoana care le-a făcut".

Senatorul republican a declarat marţi că Ungaria este "o ţară foarte importantă, în care se petrec lucruri rele". El a adăugat că este vorba despre "o naţiune aflată pe punctul de a-şi ceda suveranitatea unui dictator neofascist care face echipă cu (preşedintele rus) Vladimir Putin".

Orban afirmă în acest interviu că principala sa prioritate este să păstreze independenţa ţării şi că nu va fi "un vicerege în Ungaria comandată de vreun stat străin". El mai spune că independenţa energetică, financiară şi comercială "nu era atractivă pentru beneficiari în perioada de dinainte de 2010, când Ungaria nu era independentă, iar ei puteau să profite de unguri".

"Situaţia devine mai simplă" referitor la cei şase oficiali unguri de rang înalt vizaţi de interdicţia de a pătrunde pe teritoriul Statelor Unite din cauza unor suspiciuni de corupţie, a declarat el, apreciind că "americanii au făcut deunăzi o declaraţie clară şi au spus că şefa Fiscului (ungar) a comis o infracţiune de corupţie".

Şefa Fiscului Ildiko Vida nu are de făcut decât un singur lucru, şi anume să intenteze fără întârziere un proces pentru calomnie, a declarat Orban. "Legea ungară oferă oricărui cetăţean posibilitatea să se apere, iar eu aştept ca fiecare oficial de rang înalt al statului să facă acest lucru într-o asemenea situaţie", a spus premierul ungur.

Însă ea "va merge după gratii" în cazul în care acuzaţiile de corupţie vor fi dovedite, a răspuns el unei întrebări în acest sens.

Întrebat dacă Ungaria ar putea restrânge intrarea pe teritoriul său, ca reacţie faţă de interdicţia impusă de către Statele Unite, Orban a răspuns că "vom acţiona aşa cum trebuie să acţioneze o ţară mândră de independenţa sa".

Răspunzând altor întrebări despre alegerile parţiale de la Veszprem (vest), programate în februarie, în urma cărora alianţa aflată la putere poate pierde majoritatea de două treimi în Parlament, Orban a apreciat că nu este crucial ca Fidez să o aibă o asemenea majoritate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici