Viktor Orban evocă "presiuni puternice" ale SUA asupra Ungariei din cauza cooperării cu Rusia

Statele Unite fac presiuni asupra Ungariei din cauza cooperării cu Rusia în domeniul energetic, a declarat premierul ungar Viktor Orban, în prima reacţie la criticile Washingtonului cu privire la politica Guvernului de la Budapesta, relatează vineri presa locală.

358 afișări
Imaginea articolului Viktor Orban evocă "presiuni puternice" ale SUA asupra Ungariei din cauza cooperării cu Rusia

Viktor Orban evocă "presiuni puternice" ale SUA asupra Ungariei din cauza cooperării cu Rusia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Statele Unite supun Ungaria unor presiuni puternice" întrucât se tem de "apropierea faţă de Rusia", a afirmat el, joi seară, la finalul întrevederii de la Munchen cu Horst Seehofer, liderul guvernului regional din Bavaria.

Viktor Orban a asigurat că politica sa nu este "prorusă, ci proungară". Opţiunile energetice ale Ungariei vizează doar "consolidarea competitivităţii" economice şi, în acelaşi timp, "reducerea dependenţei", a insistat el.

Premierul conservator, acuzat de derive autoritare atât în Ungaria, cât şi din străinătate, a evitat până în prezent să comenteze criticile lansate începând din vară de Washington.

În septembrie, preşedintele Barack Obama a menţionat Ungaria printre ţările unde există "ameninţări la adresa societăţii civile".

De asemenea, diplomaţia americană a criticat în ultimele săptămâni "evoluţia negativă" a Ungariei şi a interzis accesul în Statele Unite pentru şase oficiali ungari suspectaţi de corupţie, printre care se află şi directoarea Fiscului.

În opinia premierului Viktor Orban, nervozitatea Statelor Unite ar avea legătură directă cu susţinerea Guvernului de la Budapesta pentru proiectul South Stream, susţinut de gigantul rus Gazprom.

Gazoductul South Stream are în vedere aprovizionarea Europei cu gaze din Rusia, ocolind Ucraina. Proiectul a fost blocat de Uniunea Europeană în cadrul sancţiunilor impuse Moscovei pentru rolul în conflictul din Ucraina, sancţiuni calificate drept "contraproductive" de Ungaria.

Premierul Viktor Orban a mai afirmat că Washingtonul a reproşat Ungariei finanţarea, printr-un împrumut rus, a lucrărilor de extindere la singura centrală nucleară ungară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici