Viktor Orban: Ungaria nu mai este afectată de ruta din Balcani. Participăm la summitul de la Bruxelles ca observatori

Ruta prin Balcanii de Vest a migranţilor nu mai afectează Ungaria, aşa încât Budapesta este doar "observator" la summitul de duminică, a declarat premierul Viktor Orban la sosirea la mini-summitul de la Bruxelles, relatează MTI.

1591 afișări
Imaginea articolului Viktor Orban: Ungaria nu mai este afectată de ruta din Balcani. Participăm la summitul de la Bruxelles ca observatori

Viktor Orban: Ungaria nu mai este afectată de ruta din Balcani şi participă la Bruxelles ca observator

Principalul motiv al crizei migranţilor este că unele state membre UE şi Schengen fie nu au putut, fie nu au vrut să-şi păstreze cuvântul, a spus liderul populist.

"Sursa numărul unu a crizei este că membri ai Uniunii Europene, în special cei care sunt membri ai Tratatului Schengen, nu sunt capabili sau nu sunt pregătiţi să-şi ţină cuvântul", a spus el.

Orban a insistat că el a sugerat în mai multe rânduri ca Uniunea Europeană să-şi protejeze în comun frontierele, dacă Grecia este incapabilă să facă acest lucru, "dar nimeni nu ne-a ascultat".

"Sper că în această (duminică) după-amiază vom pune capăt politicii frontierelor deschise, care este total contrară Tratatului Schengen, vom pune capăt politicii invitării, care este contrară acordului internaţional Schengen, şi sper că toată lumea care este membră a Tratatului Schengen va spune că suntem pregătiţi să ne păstrăm cuvântul în viitor", a declarat el.

Ungaria este pregătită să împărtăşească orice experienţă pozitivă cu alţi participanţi la reuniunea de lucru de la Bruxelles, s-a oferit Orban.

Întrebat dacă ar sfătui alte ţări să construiască bariere la frontieră, şeful Guvernului ungar a răspuns că nu este plătit să le ofere sfaturi altora.

Decizia Ungariei de a-şi închide frontiera cu Serbia şi Croaţia a determinat alte ţări să-i urmeze exemplul, ceea ce a condus la blocarea a mii de oameni, în condiţii inumane, în frig.

Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker se întâlneşte duminică cu lideri din ţări central şi est-europene, asupra cărora urmează să exercite presiuni în vederea unui răspuns coordonat în faţa afluxului de refugiaţi, înainte de venirea iernii.

Bulgaria, Serbia şi România au anunţat că îşi vor închide frontierele, dacă Germania sau alte state închid uşa refugiaţilor, avertizând că nu vor lăsa Balcanii să devină o "zonă-tampon" cu migranţi blocaţi.

Peste 680.000 de migranţi şi refugiaţi au traversat anul acesta în Europa, pe mare, fugind din calea războiului şi sărăciei din orientul Mijlociu, Africa şi Asia, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţii (OIM).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici