Violenţa între bandele din Haiti: Copiii se adăpostesc în şcoală

Sute de copii din Haiti se refugiază într-un liceu din capitala Port-au-Prince, după ce au scăpat de violenţele între bande care au făcut sute de victime în această lună, relatează BBC.

405 afișări
Imaginea articolului Violenţa între bandele din Haiti: Copiii se adăpostesc în şcoală

Violenţa între bandele din Haiti: Copiii se adăpostesc în şcoală

De la copii mici la adolescenţi dorm în sălile de clasă de la şcoala Saint-Louis de Gonzague.

Un val mare de violenţe a izbucnit între două bande rivale în zona Cité Soleil pe 7 iulie.

Aproximativ 300 de persoane ar fi fost ucise, potrivit Human Rights Watch.

Copiii glumeau vineri în curtea de joacă, jucându-se „de-a v-aţi ascunselea” sau improvizând meciuri de fotbal cu sticle de plastic, a relatat Reuters, din interiorul şcolii.

Dar sora Rosemiline, o călugăriţă din cadrul grupului comunitar religios Kizito Family, a declarat că „cei mici au nevoie de mult ajutor”.

„Situaţia este foarte rea acolo de unde sunt ei. Aşteptăm mâncare, dar ceea ce primim nu este satisfăcător pentru copii”, a spus ea, adăugând că speră să îi relocheze.

Un organizator al comunităţii a declarat pentru Reuters că aceşti copii purtau uniforme şcolare pentru a-i convinge pe liderii bandelor că se îndreaptă spre cursuri, pentru a scăpa de violenţe.

Cei mai mulţi dintre copii sunt singuri, deoarece părinţii lor nu au putut să fugă din războiul de clanuri din Cité Soleil, a spus el.

Bătăliile dintre bandele G9 şi G-Pèp au izbucnit la 7 iulie pentru controlul cartierului.

Human Rights Watch a declarat vineri că aproximativ 300 de persoane au fost ucise, dintre care 21 ale căror corpuri au fost aparent arse, iar 16 persoane au fost date dispărute, citând Reţeaua Naţională de Apărare a Drepturilor Omului.

„De asemenea, bandele au incendiat case şi au folosit utilaje grele pentru a le demola. 125 de case ar fi fost distruse", a precizat grupul.

Situaţia a devenit atât de gravă încât, la începutul acestei săptămâni, Consiliul de Securitate al ONU a votat în unanimitate pentru interzicerea unor vânzări de arme către Haiti.

Violenţa între bande a crescut vertiginos de la asasinarea preşedintelui Jovenel Moïse de către mercenari în urmă cu un an.

Potrivit Biroului integrat al ONU în Haiti, 540 de persoane au fost răpite şi peste 780 au fost ucise între ianuarie şi mai 2022. În ultimele cinci luni ale anului trecut, 396 de persoane au fost răpite şi 668 ucise.

Ţara a fost, de asemenea, afectată de crize de combustibil şi electricitate din cauza violenţelor între bande.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici