Violenţe în Irak: Zeci de protestatari au fost ucişi după ce forţele de securitate au folosit gaze lacrimogene şi au deschis focul - VIDEO

Cel puţin 40 de protestatari au fost ucişi vineri în Irak după ce forţele de securitate au folosit gaze lacrimogene şi au deschis focul pentru a încerca să oprească manifestaţiile împotriva corupţiei şi a greutăţilor economice, anunţă mai multe surse de securitate, potrivit Reuters.

1263 afișări
Imaginea articolului Violenţe în Irak: Zeci de protestatari au fost ucişi după ce forţele de securitate au folosit gaze lacrimogene şi au deschis focul - VIDEO

Cel puţin 40 de morţi în timpul protestelor de vineri din Irak

Un ofiţer de informaţii guvernamental şi un membru al puternicei miliţii Asaib Ahl al-Haq au fost ucişi într-o confruntare cu protestatarii din sudul oraşului Amara, au declarat surse din poliţia irakiană.

Peste 2.000 de persoane au fost rănite la nivel naţional, potrivit unor surse medicale şi ale Înaltei Comisii irakiene pentru drepturile omului (IHCHR), întrucât manifestanţii şi-au manifestat frustrarea pentru elitele politice despre care spun că nu au reuşit să le îmbunătăţească viaţa după ani de conflict.

„Tot ce ne dorim sunt patru lucruri: locuri de muncă, apă, electricitate şi siguranţă. Asta este tot ce ne dorim”, a spus Ali Mohammed, în vârstă de 16 ani, care şi-a acoperit faţa cu un tricou pentru a evita inhalarea gazelor lacrimogene, în timp ce scenele haotice au cuprins piaţa Tahrir din centrul Bagdadului.

Vineri, opt protestatari au fost ucişi la Bagdad, a declarat IHCHR. Cel puţin cinci dintre ei au fost protestatari izbiţi de canistre cu gaze lacrimogene, au spus surse de securitate.

În sud, cel puţin nouă protestatari au fost ucişi când membrii miliţiei susţinute de Iran Asaib Ahl al-Haq (AAH) au deschis focul asupra protestatarilor care au încercat să dea foc sediului grupării din oraşul Nasiriya, potrivit unor surse de securitate.

Opt persoane au fost ucise în oraşul Amara, inclusiv şase protestatari, un membru AAH şi un ofiţer de informaţii, au spus surse ale poliţiei. Trei protestatari au fost ucişi în Basra, bogată în petrol, unul în Hilla şi unul în Samawa, au spus surse de securitate.

În oraşul Diwaniya, 12 protestatari au murit după ce au fost prinşi într-o clădire în flăcări, au declarat oficialii de la o morgă şi surse ale poliţiei.

Clădirea, care adăpostea birourile locale ale Organizaţiei Badr susţinute de Iran, a fost aparent incendiată de protestatari, neştiind că alte persoane se aflau deja în interior.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Khalid al-Muhanna, a declarat că cel puţin 68 de membri ai forţelor de securitate au fost răniţi.

Vărsarea de sânge de vineri este al doilea mare act de violenţă din această lună. O serie de confruntări în urmă cu două săptămâni între protestatari şi forţele de securitate au lăsat 157 de morţi şi peste 6.000 de răniţi.

Taguri:
irak,
proteste,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici