Violenţele continuă în Brazilia: Senatul a adoptat măsuri anticorupţie, ca răspuns la solicitările manifestanţilor - FOTO

Distrugeri, furturi şi ciocniri cu poliţia au marcat miercuri încheierea unei mari manifestaţii defăşurate la Belo Horizonte în paralel cu meciul Brazilia-Uruguay (2-1) de la Cupa Confederaţiilor, în timp ce Brazilia adopta măsuri anticorupţie ca răspuns pentru tulburările din stradă.

297 afișări
Imaginea articolului Violenţele continuă în Brazilia: Senatul a adoptat măsuri anticorupţie, ca răspuns la solicitările manifestanţilor - FOTO

Violenţele continuă în Brazilia: Senatul a adoptat măsuri anticorupţie, ca răspuns la solicitările manifestanţilor (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Doleanţele manifestanţilor care cer măsuri anticorupţie au fost ascultate. Senatul a aprobat în cursul serii un proiect de lege care incriminează corupţia. În cursul dimineţii, Curtea Supremă a decretat arestarea imediată a unui deputat condamnat pentru deturnare de fonduri, o premieră în ultimii 25 de ani.

După ce au fost primite, la Brasilia, de către preşedinta Dilma Rousseff, sindicatele au reiterat apelul lor, lansat cu o zi înainte, la greve şi manifestaţii la 11 iulie.

Aproximativ 40.000 de manifestanţi au defilat paşnic la Belo Horizonte (5,5 milioane de locuitori) până în momentul în care un grup de manifestanţi a încercat să forţeze perimetrul de securitate ridicat la doi kilometri de stadionul Mineirao, unde Seleçao a reuşit să se califice în finala Cupei, care se va juca duminică, la Rio de Janeiro.

Poliţia a început atunci să tragă cu gaze lacrimogene pentru a răspunde protestatarilor care aruncau cu pietre.

"Manifestanţii au distrus cel puţin două reprezentanţe auto, dându-le foc. Douăzeci şi patru de persoane au fost reţinute", a declarat o purtătoare de cuvânt pentru AFP.

Factorul declanşator al manifestaţiilor l-a constituit creşterea preţurilor pentru transporturile în comun, revocată între timp. Revendicările s-au extins ulterior pentru o ameliorare a serviciilor publice şi vizează de-acum toate problemele statului.

- "Sacul cu bunătăţi"

După două săptămâni de proteste masive care afectează cea mai mare ţară emergentă din America Latină, protestatarii încep să obţină succese concrete.

"Palamentul deschide sacul său cu bunătăţi", titra miercuri cotidianul popular O Dia.

Senatul brazilian a aprobat miercuri seara un proiect de lege care defineşte corupţia drept "crimă barbară", având acelaşi titlu precum o crimă. Măsura urmează să fie votată în Camera Deputaţilor.

Miercuri dimineaţa, Curtea Supremă Federală a surprins, ordonând arestarea imediată a unui deputat condamnat în 2010 la 13 ani de închisoare pentru deturnare de fonduri, o premieră de la promulgarea Constituţiei democratice a Braziliei în 1988.

Legislaţia penală braziliană protejează puternic aleşii ţării care nu pot fi judecaţi de tribunale ordinare atât timp cât îşi exercită mandatele. Multiplele căi de recurs şi birocraţia greoaie întârzie considerabil luarea hotărârilor definitive.

În cursul nopţii de marţi spre miercuri, deputaţii au anulat în timp record şi cu o majoritate zdrobitoare un proiect foarte criticat de stradă vizând retragerea puterilor lor de interpelare a parchetelor, vizate frecvent în afaceri de corupţie.

Ei au aprobat, de asemenea, ca 75% din profitul rezultat în urma comercializării petrolului să fie destinat educaţiei şi 25% sănătăţii. Proiectul de lege urmează să fie adoptat în Senat.

La Brasilia, 4.000 de manifestanţi au protestat în centrul capitalei pentru a cere abandonarea proiectului de lege controversat numit "cura gay" (remedierea homosexualităţii) care prevede măsuri de suport psihologic pentru a converti homosexualii la heterosexualitate.

Acest proiect a fost aprobat de Comisia pentru Drepturile Omului şi Minorităţi prezidată de foarte controversatul deputat şi pastor evanghelic Marcos Feliciano.

Pe frontul politic, preşedinta va cere oficial Parlamentului să convoace un referendum pentru a supune la vot poporului brazilian un proiect de reformă în curs de discuţie la Brasilia care ar putea afecta legea privind partidele şi modalitatea de scrutin.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici