Violenţele generate de un film antiislam se propagă în lumea musulmană - Situaţia pe ţări

Afganistanul a cunoscut primele sale violenţe şi Pakistanul primul său mort luni de la începutul manifestaţiilor împotriva filmului antiislam cu buget redus, în timp ce liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a îndemnat la o săptămână de proteste.

711 afișări
Imaginea articolului Violenţele generate de un film antiislam se propagă în lumea musulmană - Situaţia pe ţări

Violenţele generate de un film antiislam se propagă în lumea musulmană - Situaţia pe ţări (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

AFGANISTAN

Persoane înarmate care se aflau printre manifestanţi au deschis focul în timpul manifestaţiei în capitala afgană. Poliţia a decis să nu riposteze pentru ca să nu agite şi mai mult protestatarii, potrivit şefului poliţiei Mohammad Ayub Salangi, asupra căruia s-a tras de "trei ori".

"Sunt norocos", a declarat el, remarcând că nu a fost atins decât de o piatră aruncată. Asemeni lui, între 40-50 de poliţişti au fost răniţi uşor de pietre aruncate sau lovituri de bastoane, a declarat Salangi pentru AFP.

Aceasta a fost prima manifestaţie violentă la Kabul şi în întreaga ţară împotriva difuzării filmului ""Innocence of Muslims" (Inocenţa musulmanilor), un lungmetraj care a încins spiritele în numeroase ţări musulmane.

Mobilizarea a luat timp pentru a se radicaliza în Afganistan, unde insultele proferate împotriva islamului sunt, în general, luate în serios.

Multiplele apeluri la calm din partea autorităţilor politice şi religioase au determinat stabilizarea unei situaţii potenţial explozive.

Arderea Coranului la o bază americană a provocat, în februarie, 40 de morţi şi 200 de răniţi.

PAKISTAN

În nord-vestul Pakistanului vecin, un manifestant şi-a pierdut viaţa şi alţi doi au fost răniţi în timpul unui schimb de focuri cu poliţiştii în timpul protestelor faţă de filmul antiislam.

Ciocniri s-au produs în oraşul Warai, districtul Upper Dir, provincia Khyber Pakhtunkhwa (nord-vest), au anunţat oficiali locali.

Este vorba despre primul deces în Pakistan de vineri, de la începutul manifestaţiilor locale împotriva acestui film. Manifestaţii violente au provocat cel puţin opt răniţi duminică la Karachi, cel mai mare oraş din ţară, forţând autorităţile să consolideze măsurile de securitate în apropierea consulatului Statelor Unite.

La Peshawar, capitala provinciei Khyber Pakhtunkhwa, situată la frontiera afgană, între 2.500 şi 3.000 de studenţi, profesori şi personal auxiliar ai unei universităţi locale au defilat pe străzi, a declarat pentru AFP Gul Nawaz Khan, un oficial de rang înalt al poliţiei locale.

Manifestanţii s-au dispersat într-o atmosferă calmă, a mai adăugat el. O altă manifestaţie, la iniţiativa secţiunii locale a studenţilor din partidul sunnit radical Jamaat-e-Islami (JI), a reunit aproximativ 350 de persoane, potrivit unui jurnalist AFP aflat la faţa locului.

INDONEZIA şi YEMEN

De asemenea, prime ciocniri între poliţişti şi manifestanţi în Indonezia au avut loc lângă ambasada americană la Jakarta şi noi incidente s-au produs în Yemen.

LIBAN

În Liban, liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, şi-a îndemnat susţinătorii să "arate lumii întregi furia (lor) şi strigătele (lor), luni şi în zilele care vor urma".

Aceştia, potrivit lui, vor trebui să protesteze luni la periferia Beirutului, miercuri la Tir (sud), vineri la Baalbek (est), sâmbătă la Bint Jbeil în sudul Libanului şi duminică în Valea Bekaa.

Hassan Nasrallah s-a adresat totodată musulmanilor din lume pe care i-a rugat să reacţioneze faţă de acest film, descriindu-l ca "cel mai rău atac împotriva islamului, mai rău decât «Versetele satanice» (romanul lui Salman Rushdie publicat în 1988), decât arderea unor exemplare din Coran în Afganistan sau decât caricaturile profetului Mahomed" publicate în Danemarca în 2005.

În total, 28 persoane au murit în lume din cauza violenţelor generate de acest film, între care ambasadorul american şi trei alţi membri ai corpului diplomatic american în Libia.

MALAYSIA

Compania Google, proprietara site-ului de Internet YouTube, a interzis accesul la "Innocence of muslims" în Malaysia, după ce autoritatea de reglementare a Internetului a depus o plângere referitor la acest lungmetraj cu buget redus, caricatural şi de interes foarte scăzut.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici