Vitali Ciurkin: Kievul încearcă să preia controlul asupra zonei unde s-a prăbuşit MH17

Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a acuzat luni Ucraina că încalcă o rezoluţie a Consiliului de Securitate prin desfăşurarea unei campanii care are drept scop preluarea controlului asupra zonei unde s-a prăbuşit zborul MH17.

319 afișări
Imaginea articolului Vitali Ciurkin: Kievul încearcă să preia controlul asupra zonei unde s-a prăbuşit MH17

Vitali Ciurkin (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Potrivit lui Ciurkin, forţele ucrainene vizează civilii din zonă, încălcând o rezoluţie care îndeamnă la încetarea luptelor în zona prăbuşirii MH17.

"Autorităţile ucrainene au afirmat că au intenţia de a prelua controlul militar asupra zonei", a declarat ambasadorul rus.

"'Acest fapt ar fi, bineînţeles, o încălcare clară a Rezoluţiei 2166", a adăugat el.

Această rezoluţie a fost adoptată săptămâna trecută în unanimitate în Consiliul de Securitate, în urma unei iniţiative a Australiei. Ea condamnă atacul care a doborât avionul în estul Ucrainei şi le cere separatiştilor proruşi să permită un acces liber şi în securitate deplină la locul prăbuşirii zborului MH17, să protejeze "integritatea" acestui loc şi să înceteze ostilităţile în zonă.

"Activităţi militare continue desfăşurate de forţele ucrainene în apropiere de zona prăbuşirii (MH17) sunt incompatibile cu rezoluţia pe care a adoptat-o Consiliul de Securitate", a subliniat Ciurkin.

Experţii medico-legali şi poliţiştii olandezi şi australieni care au încercat, luni dimineaţă, să ajungă la locul accidentului au fost nevoiţi să se întoarcă din drum din motive de securitate, fiind auzite "explozii" în apropiere.

Ucraina a precizat că armata sa luptă în mai multe oraşe situate la distanţa de câţiva kilometri de locul tragediei.

Kievul şi Moscova se acuză reciproc cu privire cu confruntările din estul Ucrainei. Kievul acuză Rusia, în special, că îi susţine pe rebeli şi că le-a furnizat acestora rachete, inclusiv pe cea care a lovit zborul MH17 al companiei Malaysia Airlines.

Avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines s-a prăbuşit pe 17 iulie în apropierea localităţii Grabovo, la 50 de kilometri de Doneţk, într-o zonă în care au loc confruntări între forţele ucrainene şi separatiştii proruşi. Prăbuşirea MH17, care zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur, s-a soldat cu 298 de morţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici