Viticultorii estimează o recoltă de calitate în Europa şi volume stabile, în ciuda secetei

Vestea bună pentru consumatorii de vin este că o creştere a producţiei în Franţa va menţine stabile volumele europene, în ciuda secetei severe care a măturat continentul, şi, în timp ce randamentele au scăzut în majoritatea ţărilor, agricultorii prevăd o recoltă de o calitate deosebit de bună.

163 afișări
Imaginea articolului Viticultorii estimează o recoltă de calitate în Europa şi volume stabile, în ciuda secetei

Sursa foto: MediafaxFoto

Mai multe ţări din UE, printre care Franţa şi Spania, au suferit anul acesta una dintre cele mai grave secete înregistrate vreodată, agravată de valuri de căldură succesive.

Cei mai mari trei producători de vin, Italia, Franţa şi Spania, ar trebui să producă împreună 130,2 milioane de hectolitri în acest an, în creştere cu 1,1% faţă de anul trecut, dar în scădere cu 2,1% faţă de media pe cinci ani, de 132,9 milioane de hectolitri, a anunţat vineri sindicatul agricol Copa-Cogeca.

Scăderi ale randamentelor au fost înregistrate în majoritatea celorlalte ţări producătoare, a precizat sindicatul.

"În general, recolta 2022/23 este caracterizată de impactul secetei şi al temperaturilor caniculare care au făcut ravagii în Europa ... Într-o notă pozitivă, strugurii se află într-o stare fitosanitară foarte bună, ceea ce prevesteşte vinuri de o calitate excelentă", se arată într-un comunicat al instituţiei.

Într-o defalcare pe ţări, uniunea care reprezintă agricultorii şi cooperativele europene a declarat că în Franţa, producţia ar urma să crească cu 16%, ajungând la 44 de milioane de hectolitri, ceea ce corespunde unei estimări a Ministerului Agriculturii din al doilea mare producător de vinuri din UE.

Uniunea a precizat că, în Italia, principalul producător, producţia de vin ar trebui să fie practic stabilă faţă de anul precedent, dar nu a oferit o prognoză detaliată.

În schimb, producţia a scăzut cu 10,5% în Spania, după ce podgoriile au avut de suferit din cauza lipsei de ploi şi de apă, a precizat raportul.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici