Vizita istorică a premierului albanez la Belgrad, amânată din cauza unei crize politico-sportive

Guvernele sârb şi albanez au anunţat că vizita premierului Edi Rama la Belgrad, prima a unui şef de Guvern albanez din ultimii 68 de ani, nu va fi anulată, dar au decis să o amâne cu trei săptămâni, după incidentele produse în timpul unui meci de fotbal între echipele celor două ţări.

322 afișări
Imaginea articolului Vizita istorică a premierului albanez la Belgrad, amânată din cauza unei crize politico-sportive

Premierul albanez Edi Rama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Şeful de Guvernului albanez şi omologul său sârb, Aleksandar Vucici, au discutat duminică la telefon şi au convenit că această vizită nu va avea loc la 22 octombrie, data prevăzută iniţial, ci pe 10 noiembrie, au anunţat cele două guverne.

"Cei doi premieri au apreciat că incidentele produse pe stadionul din Belgrad în timpul meciului jucat de selecţionatele naţionale ale Serbiei şi Albaniei au fost foarte neplăcute", potrivit un comunicat al Guvernului sârb.

"Dezacordurile evidente (dintre cei doi lideri) se află la originea acestui incident, însă nu trebuie ratăm ocazia de a ne întâlni şi colabora pentru menţinerea stabilităţii regionale", a adăugat sursa citată.

Pregătită minuţios, această vizită risca să fie compromisă de un incident produs marţi în timpul unui meci de calificare pentru Euro-2016 între Serbia şi Albania, jucat la Belgrad.

Incidentul a izbucnit după ce o dronă pe care era arborat drapelul cu o hartă reprezentând "Marea Albanie" a survolat stadionul. Drona a provocat furia jucătorilor sârbi şi a generat o încăierare generală pe teren, meciul fiind întrerupt în minutul 41, la scorul de 0-0.

Uniunea Europeană s-a declarat ulterior "dezamăgită" de suspendarea meciului Serbia - Albania de la Belgrad şi a subliniat că politica nu ar trebui să se facă la presiunea "provocărilor de pe stadioane".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici