Vlad Filat, fiul fostului premier moldovean, acuzat de fraudă în Marea Britanie, trebuie să plătească 500.000 de lire sterline| FOTO

Vlad Luca Filat, fiul fostului prim ministru moldovean, este acuzat că a folosit 390.000 de lire sterline dintr-un cont bancar fraudulos al tatălui său, pentru a plăti pentru stilul său de viaţă extravagant din Londra. Conturile bancare ale tânărului au fost îngheţate, iar autorităţile îi cer să returneze 500.000 de lire sterline, transmite mirror.co.uk.

1887 afișări
Imaginea articolului Vlad Filat, fiul fostului premier moldovean, acuzat de fraudă în Marea Britanie, trebuie să plătească 500.000 de lire sterline| FOTO

Vlad Filat, fiul fostului premier moldovean, acuzat de fraudă în Marea Britanie, trebuie să plătească 500.000 de lire sterline| FOTO

Vlad Luca Filat şi-a finanţat stilul de viaţă de lux timp de mai mulţi ani, folosind fonduri de la trei bănci pentru care nu poate dovedi provienenţa. Tânărul, în vârstă de 22 de ani, este fiul fostului premier al Republicii Moldova, Vladimir Filat, care a primit nouă ani în închisoare în iunie 2016 pentru o fraudă în valoare de 772 milioane lire sterline, o optime din PIB-ul Republicii Moldova.

Vlad Filat, care s-a mutat în 2016 în cartierul de lux Knightsbridge din Londra, pentru studii, este obligat de autorităţi să returneze 500.000 de lire sterline. Agenţia Naţională pentru Combaterea Crimelor susţine că fiul lui Filat a plătit 390.000 de lire sterline pentru a închiria un apartament în Knightsbridge, un cartier unde preţul mediu pentru o locuinţă depăşeşte trei milioane de lire sterline.

Filat a distribuit mai mult poze pe reţelele de socializare, în care acesta poate fi văzut „bucurându-se de viaţă” la petreceri costisitoare în Saint Tropez, sudul Franţei. Într-una dintre poze, tânărul se alfă lângă un Jeep Mercedes, într-o zonă muntoasă.

Autorităţile l-au investigat pe student şi au găsit trei conturi la banca HSBC, acestea fiind finanţate de companii din străinătate, în majoritate cu sediile în Turcia şi Insulele Cayman. În aceste conturi au fost depozitate şi sume în numerar, precum  98.000 de lire sterline în decursul a trei zile. Fiul fostului premier, care nu avea un venit înregistrat în Marea Britanie, cheltuia sume mari în numerar pe „servicii şi bunuri de lux”. Tânărul a plătit 200.000 de lire sterline pentru un autoturism Bentley, la o reprezentanţă din centrul Londrei.

Conturile bancare ale lui Vlad Luca Filat au fost îngheţate în mai 2018, iar autorităţile susţin că tânărul trebuie să returneze suma de 466.321 de lire sterline. Judecătorul Districtual, Michael Snow, de la Curtea Magistraţilor din Londra, declară că este „convins că fondurile folosite de Vlad Luca Filat provin de pe urma activităţilor infracţionale ale tatălui său”.

Cu toate acestea, tânărului nu îi este interzis să deschidă un alt cont bancar în Marea Britanie, prin care să continue folosirea de fonduri frauduloase.

„În cazul de faţă, Vlad Luca Filat, nu a putut demonstra o sursă legitimă pentru provenienţa banilor, iar instanţa a determinat că acestea trebuie returnate”, susţine Rob MacArthur, purtător de cuvânt pentru Unitatea Internaţională pentru Corupţie, din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Combaterea Crimelor.

De asemenea, tânărul trebuie să plătească peste 4.000 de lire Agenţiei.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici