Vladimir Putin va participa la Summitul ONU pe tema modificărilor climatice, anunţă Franţa

Preşedintele rus Vladimir Putin va fi prezent la Summitul ONU pe tema modificărilor climatice, la care urmează să participe 100 de şefi de stat şi de guvern, pe 30 decembrie, în deschiderea COP21, a anunţat duminică ministrul francez de Externe Laurent Fabius, relatează AFP în pagina electronică.

414 afișări
Imaginea articolului Vladimir Putin va participa la Summitul ONU pe tema modificărilor climatice, anunţă Franţa

Vladimir Putin va participa la Summitul ONU pe tema modificărilor climatice, anunţă Franţa (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/Hepta)

"Prima zi va fi rezervată (...) şefilor de stat şi de guvern; am primit deja peste 100 de răspunsuri pozitive şi vor interveni preşedintele Statelor Unite, preşedintele Chinei, preşedintele Rusiei, premierul Indiei, bineînţeles secretarul general al ONU, preşedintele francez şi mulţi alţii", a declarat Laurent Fabius, viitorul preşedinte al COP21, pentru presă, într-o vizită pe şantierul de la Bourget.

Conferinţa mondială pe tema modificărilor climatice, care se va desfăşura în perioada 30 noiembrie-11 decembrie, ar putea să conducă la adoptarea unui acord mondial în lupta împotriva încălzirii globale. Pentru a evita un eşec, ca la Conferinţa de la Copenhaga în 2009, s-a decis ca şefii de stat şi de guvern să fie invitaţi încă din prima zi a evenimentului.

Rusia, un important producător de petrol, este considerată atât un potenţial semnatar, cât şi "spărgător" în lungul proces de negociere a primului pact universal menit să stopeze încălzirea globală prin limitarea gazelor cu efect de seră.

Moscova a promis în martie o posibilă reducere cu 25-30% faţă de nivelul din anii '90 a acestor emisii până în 2030, dar a condiţionat acest lucru de rezultatul negocierilor şi angajamentele altor poluatori majori.

Rusia este al cincilea cel mai mare poluator din lume cu gaze de seră, după China, Statele Unite, Uniunea Europeană (UE) şi India, potrivit centrului american de reflecţie World Resources Institute.

Acest angajament al Moscovei a fost catalogat drept "inadecvat" de către Climate Action Tracker, un instrument de analiză creat de patru organisme de cercetare.

Vladimir Putin a revenit în prim-planul scenei internaţionale în urma deciziei de a in războiul civil din Siria alături de Bashar al-Assad, printr-o campane de bombardamente în susţinerea forţelor proguvernamentale, în mod oficial împotriva grupării Statul Islamic (SI). Acest dosar ar putea să fie abordat, dar şi cel al crizei din Ucraina, cu omologii săi, în marja COP21.

Fabius a anunţat la sfârşitul lui octombrie prezenţa preşedinţilor Statelor Unite şi Chinei, dar şi a premierului indian la deschiderea COP21. Barack Obama şi-a confirmat prezenţa vineri.

"Sunt de un optimism activ, trebuie să reuşim", a declarat Fabius despre acest mare summit mondial, în contextul în care pregătiri au loc, împreună cu aproximativ 60 de miniştri, începând de duminică şi până marţi, la Paris.

"Se va face totul pentru ca pe 11 decembrie toţi colegii mei să poată aproba ceea ce va fi, sper, Acordul de la Paris care să va permită să se lupte împotriva modificărilor climatice", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici