Vladimir Voronin îi împiedica pe creştini să meargă la biserică, în anii '80

Fostul preşedinte moldovean Vladimir Voronin îi împiedica, în anii '80, pe creştini să meargă la biserică, susţine fostul director al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) Valeriu Pasat, relatează PRO TV Chişinău.

34 afișări
Imaginea articolului Vladimir Voronin îi împiedica pe creştini să meargă la biserică, în anii '80

Vladimir Voronin îi împiedica pe creştini să meargă la biserică, în anii '80 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pasat a lansat, marţi, două volume din Istoria Bisericii Ortodoxe din R.Moldova, care conţin documente secrete din arhivele KGB. Lucrarea lansată tratează relaţia dintre stat şi biserică, interzicerea religiei şi persecuţiile la care erau supuşi cei care mergeau la biserică. Primele două volume acoperă perioada 1940-1961 şi conţin o serie de documente secrete din arhivele KGB, ale Patriarhiei Ruse şi Române.

Valeriu Pasat a declarat că funcţia de director al SIS l-a ajutat să aibă acces la documentele respective. "Chiar fostul ministru al Securităţii mi-a oferit accesul la toate documentele", susţine el. Pasat spune că a început să lucreze la volume în urmă cu zece ani şi a continuat să scrie şi în perioada în care se afla în închisoare.

Volumele nu vor fi puse în vânzare pentru că au fost tipărite într-un tiraj mic. Fostul director al SIS susţine că, până în luna mai, va lansa încă două volume care, promite el, vor fi scandaloase.

"O să vedeţi că sunt demnitari de stat, numele lor le veţi afla din cartea mea. Acum se declară mari apărători ai drepturilor omului şi religiei, dar în anii '80 cereau să fie daţi afară oamenii dacă mergeau la biserică. Căutau informaţii pentru a lua pământurile de la mânăstiri, dădeau afară copiii de la studii dacă părinţii lor erau preoţi", a afirmat Pasat.

El susţine că printre aceşti demnitari se afla şi fostul preşedinte Vladimir Voronin, care pe atunci deţinea funcţia de secretar al comitetului orăşenesc de partid de la Bender (Tighina).

"Acest om a făcut foarte mult rău pe acest pământ. După cum am spus în volumul patru al cărţilor mele, voi publica documente unde domnul Voronin, în calitate de secretar la Bender (...), a emis acte din partea Comitetului orăşenesc de partid prin care îngrădea accesul enoriaşilor la biserică", a adăugat Valeriu Pasat.

Juristul Partidului Comununiştilor (PCRM) a declarat că Vladimir Voronin nu comentează afirmaţiile lui Pasat.

Valeriu Pasat a deţinut funcţia de director al SIS şi de ministru al Apărării. El a fost cercetat în două dosare penale, fiind închis timp de aproape trei ani. Recent, el a fost achitat în ambele cauze.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici