Vot anticipat şi vot prin corespondenţă în diaspora. Întâlniri cu românii pentru a le prezenta noile metode

Ministrul Românilor de Pretutindeni, Natalia Intotero, a spus că împreună cu MAE şi reprezentanţi ai Autorităţii Electorale Permanente vor demara întâlniri cu românii din diaspora pentru a le prezenta noile modalităţi de vot, timpii şi cum se pot înscrie pentru votul prin corespondenţă.

541 afișări
Imaginea articolului Vot anticipat şi vot prin corespondenţă în diaspora. Întâlniri cu românii pentru a le prezenta noile metode

Vot anticipat şi vot prin corespondenţă în Diaspora. Întâlniri cu românii din diaspora pentru a le prezenta noile metode

Ministrul Românilor de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, a precizat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă că, alături de reprezentanţi din Ministerul Afacerilor Externe şi reprezentanţi ai Autorităţii Electorale Permanente vor demara întâlniri cu românii din afara graniţelor pentru a le fi prezentate modalităţile noi de vot, timpul de vot şi cum se pot înscrie pentru votul prin corespondenţă.

„În cursul zilei de astăzi (miercuri, n.r), colegii mei din cadrul ministerului vor participa la o întâlnire cu reprezentanţii Autorităţii Electoral Permanente, pentru a vedea calendarul deplasărilor şi pasii care trebuie făcuţi. Vom fi alături de toţi colegii din Guvernul României, pentru a încerca şi sper eu, să şi reuşim la o cât mai bună informare pentru ca toţi cetăţenii români care îşi doresc să participe la vot să aibă această posibilitate”, spune ministrul.

Ministrul Românilor de Pretutindeni a preciza că s-a bucurat să constate că, de la an la an, interesul românilor privind participarea la vot este tot mai mare.

„Asta îmi dă convingere că indiferent de locul în care aceştia se află în lume, pentru ei România este acolo şi sunt foarte interesaţi de ce se întâmplă acasă, aici în România. În acest an, am participat alături de reprezentanţii Parlamentului României la elaborarea noului cod electoral, am deschis o consultare cu românii din afara graniţelor”, a explicat ministrul.

Trei zile pentru vot în Diaspora. Iohannis a promulgat legea care extinde perioada electorală

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea în materie electorală, prin care votul în Diaspora pentru alegerile prezidenţiale este extins la trei zile, a anunţat şeful statului. Legea introduce, de asemenea, votul prin corespondenţă şi votul electronic.

„Promulg astăzi, acum şi aici Legea care ar trebui să le asigure românilor din străinătate posibilitatea de aşi exercită dreptul de vot fără a mai fi nevoiţi să aştepte ore în şir la coadă şi fără să se teamă că nu vor putea să voteze pană la închiderea urnelor. Aşadat legea este promulgată. Nouă lege introduce vootul anticipat, permite votul prin corespondentă şi reprezintă un prim pas menit să creeze condiţii pentru exercitarea dreptului de vot pentru toţi cetăţenii. Solicit Guvernului, MAI, MAE şi AEP să dea dovadă de maximă responsabilitate pentru punerea în aplicare a legii şi pentru organizarea în bune condiţii a votului. De asemenea, fac apel la parlamentarii români de diasporă, la membri ai corpului diplomatic, la partidele politice, la societatea civilă, dar şi la mass-media să informeze populaţia cu privire la noile prevederi ale legii”, a declarat Klaus Iohannis, la Cotroceni.

Iniţiativa legislativă modifică următoarele legi: Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României; Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente; Legea nr. 288/2015 privind votul prin corespondenţă; Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.

Românii din afara ţării vor putea vota la alegerile prezidenţiale pe parcursul a trei zile, respectiv vineri, sâmbătă şi duminică.

Citeşte CONTINUAREA

Taguri:
vot,
diaspora,
intotero

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici