Votul consultativ din Catalonia constituie "un succes total", apreciază Artur Mas

Preşedintele catalan Artur Mas a apreciat că votul consultativ privind independenţa organizat duminică în Catalonia a fost "un succes total", peste două milioane de persoane participând la vot.

734 afișări
Imaginea articolului Votul consultativ din Catalonia constituie "un succes total", apreciază Artur Mas

Preşedintele catalan Artur Mas (Imagine Mediafax Foto/AFP)

"Peste două milioane de persoane înseamnă un succes total în condiţiile" actuale, a declarat el duminică seara.

Potrivit lui Artur Mas, Catalonia a demonstrat, în cadrul votului consultativ, că "vrea să se guverneze singură" şi a denunţat "miopia" şi "indiferenţa" Guvernului spaniol.

În schimb, ministrul spaniol al Justiţiei, Rafael Catala, a apreciat, de asemenea duminică seara, că votul simbolic privind independenţa Cataloniei este "un act de propagandă", "steril şi inutil".

Aproape două milioane dintre cei aproximativ 5,4 milioane de rezidenţi cu drept de vot, inclusiv tineri cu vârsta de peste 16 ani şi străini, au participat la acest vot, potrivit Generalitat (Executivul catalan), în principiu militanţi pentru independenţa Cataloniei.

Preşedintele executivului catalan şi-a asumat riscul de a organiza această consultare fără valoare legală - nu au existat nici liste electorale şi nici comisii electorale - în pofida interzicerii ei de către Tribunalul Constituţional, la solicitarea Madridului.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici