Vremea extremă pune stâpânire pe Europa: de la inundaţii, la temperaturi record: Cod ROŞU de caniculă în nouă ţări

Meteorologii au emis avertizare cod roşu de caniculă pentru joi şi vineri, în nouă state din Europa: Italia, Polonia, Ungaria, Bosnia şi Herţegovina, Elveţia, Croaţia, Muntenegru, Serbia şi Slovenia. Temperaturile vor depăşi 40 de grade Celsius.

3080 afișări
Imaginea articolului Vremea extremă pune stâpânire pe Europa: de la inundaţii, la temperaturi record: Cod ROŞU de caniculă în nouă ţări

Vremea extremă pune stâpânire pe Europa: de la inundaţii, la temperaturi record: Cod ROŞU de caniculă în nouă ţări

Austria, Bulgaria, Germania, Spania, Franţa, Republica Moldova, Macedonia şi Slovacia sunt vizate, în acelaşi interval de timp, de o avertizare cod portocaliu de temperaturi ridicate.

Şi România este sub cod roşu, vineri şi sâmbătă, în jumatatea de vest, în estul regiunii fiind în vigoare un cod portocaliu de caniculă. Sunt anunţate temperaturi de până la 42 de grade.

Ministerul Afacerilor Externe a emis avertizări de temperaturi ridicate pentru începutul lunii august în mai multe state europene, printre care Ungaria, Italia, Serbia şi Croaţia.

Mai multe judeţe din Ungaria se confruntă, începând de marţi dimineaţă, cu un cod roşu de caniculă. Acestea sunt Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok şi Békés. În restul ţării este în vigoare o avertizare cod portocaliu de caniculă. Cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite expunerea directă la soare, în special la orele amiezii, şi să aibă la dispoziţie suficiente rezerve de lichide pentru o hidratare corespunzătoare. Autorităţile ungare au anunţat că este de aşteptat ca situaţia să se permanentizeze în prima decadă a lunii august.

Prima săptămână din august aduce temperaturi foarte ridicate şi în Italia. În regiunile Lazio, Emilia Romagna, Sardinia, Basilicata şi Puglia temperaturile vor depăşi 40 de grade.

"Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Italia că prognozele meteorologice indică o creştere semnificativă a temperaturilor, peste media caracteristică acestei perioade, îndeosebi în prima săptămână a lunii august 2017. Astfel, temperaturile vor depăşi 40 de grade în următoarele zile, în regiunile Lazio, Emilia Romagna, Sardinia, Basilicata şi Puglia. Temperaturi foarte ridicate se vor înregistra, de asemenea, în Toscana, Umbria, Marche, Campania, Friuli Venezia Giulia şi Veneto. În aceste condiţii, regiunile din centrul şi sudul Italiei se confruntă cu un risc sporit de incendii de vegetaţie şi cu secetă", precizează MAE.

MAE recomandă cetăţenilor români să consulte site-ul Serviciului Meteorologic al Aeronauticii Militare italiene: http://www.meteoam.it/, pentru informaţii cu privire la starea vremii, actualizate în permanenţă.

În intervalul 1-4 august sunt anunţate temperaturi extreme şi în Serbia, unde meteorologii au instituit cod roşu de caniculă. Avertizare de caniculă este până pe 7 august şi în Muntenegru.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici