Washington Post: Nouă ţări importante ale lumii se află în pragul recesiunii. Cum ar putea SUA să ajungă în aceeaşi situaţie

Nouă state importante ale lumii sunt în recesiune sau în pragul unei recesiuni, iar temerile cu privire la faptul că încetinirea creşterii economice la nivel mondial ar putea aduce şi Statele Unite în aceeaşi situaţie sunt din ce în ce mai mari, informează The Washington Post.

5730 afișări
Imaginea articolului Washington Post: Nouă ţări importante ale lumii se află în pragul recesiunii. Cum ar putea SUA să ajungă în aceeaşi situaţie

WP: Nouă ţări se află în pragul recesiunii, iar Statele Unite ar putea ajunge în aceeaşi situaţie

Săptămâna trecută, indicele Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 3%, după ce China a raportat cele mai proaste rezultate privind producţia industrială din ultimii 17 ani, iar Germania a anunţat că a înregistrat o scădere economică în cel de-al doilea trimestru al acestui an. Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 7% în ultimele trei săptămâni, producând temeri privind o eventuală recesiune în Statele Unite.

The Washington Post notează că multe dintre statele care se află aproape de recesiune sau sunt deja în această situaţie au în comun dependenţa faţă de exporturi. Spre exemplu, China întâmpină probleme din cauza disensiunilor cu Administraţia Donald Trump în legătură cu comerţul cu Statele Unite. Între timp, alte state, precum Rusia şi Argentina, se confruntă cu diverse probleme interne, ceea ce descurajează investitorii străini.

Este foarte probabil ca Beijingul să ia măsuri pentru stimularea economiei, mai ales în contextul în care China aniversează în octombrie 70 de ani de la fondarea Republicii Populare Chineze. Totodată, mai multe bănci centrale, printre care şi Rezerva Federală din Statele Unite, au anunţat reducerea dobânzilor de referinţă, pentru a stimula creditarea şi, implicit, consumul, însă specialiştii susţin că aceste măsuri vor avea un efect limitat.

Deşi, spre deosebire de China, Statele Unite nu depind atât de mult de exporturi, neînţelegerile dintre Administraţia Trump şi Beijing ar putea pune presiune asupra economiei americane. Economia Statelor Unite se bazează foarte mult pe consum, însă creşterea taxelor pentru importurile de produse fabricate în China ar urma să genereze o creştere a preţurilor, fapt care ar duce la o scădere a consumului. Exporturile reprezintă 13% din economia Statelor Unite, în timp ce consumul reprezintă aproximativ 70%.

Cu toate că Statele Unite şi China continuă, cel puţin momentan, să înregistreze creştere economică, unele economii importante ale lumii sunt în pragul recesiunii.

Astfel, economia Germaniei a scăzut cu 0,1% în al doilea trimestru al anului, după o creştere sensibilă, de doar 0,4% în primul trimestru. În funcţie de rezultatele din al treilea trimestru, Germania ar putea intra în recesiune tehnică şi există temeri că ţara ar putea intra oficial în recesiune până la finalul anului, pe fondul scăderii producţiei industriale.

Marea Britanie a înregistrat o creştere economică de doar 0,2% în trimestrul al doilea, după o creştere de 0,5% la începutul anului. Pe lângă problemele cu producţia industrială, economia Marii Britanii este afectată şi de nesiguranţa cauzată de Brexit, specialiştii aşteptându-se ca ţara să intre în recesiune în cazul în care ieşirea din Uniunea Europeană se va produce fără un Acord cu Blocul comunitar.

Italia, cea de-a treia cea mai mare economie a Zonei Euro, a intrat în recesiune anul trecut, iar rezultatele de anul acesta nu sunt îmbucurătoare, întrucât exporturile către Germania, care au un rol important în economia italiană, sunt afectate de situaţia economică a Berlinului. Totodată, problemele din politica internă a Italiei afectează şi ele economia, iar specialiştii se aşteaptă ca această ţară să fie în recesiune şi la finalul acestui an.

Politicile agresive ale lui Donald Trump şi-au pus amprenta şi asupra economiei Mexicului, iar economia acestei ţări a crescut cu doar 0,1% în trimestrul al doilea. Economia mexicană este afectată şi de nivelul scăzut al investiţiilor străine, în contextul temerilor referitoare la posibile naţionalizări.

Brazilia, cea mai mare economie din America de Sud, a înregistrat o scădere de 0,2% în primul trimestru, iar datele privitoare la cel de-al doilea trimestru, care vor fi publicate la finalul acestei luni, vor arăta, cel mai probabil, o continuare a scăderii economice, pe fondul unei scăderi a exporturilor.

Argentina se află într-o criză economică, fiind deja în recesiune. Săptămâna trecută, indicele Bursei de la Buenos Aires a scăzut cu 50%, una dintre cele mai mari scăderi din 1950 până în prezent. Argentina se confruntă şi cu o creştere foarte rapidă a inflaţiei, iar investitorii se tem că ţara nu va putea să îşi plătească datoriile, în condiţiile în care moneda naţională se depreciază puternic faţă de dolarul american.

Autorităţile din Singapore au raportat o scădere de 3,3% în cel de-al doilea trimestru al anului, ca urmare a neînţegerilor dintre Washington şi Beijing. Coreea de Sud a reuşit să evite la limită recesiunea, dar specialiştii nu se aşteaptă ca situaţia să rămână la fel, în condiţiile în care exporturile de produse electronice au scăzut cu 20% în ultima perioadă.

Un institut economic din Rusia a avertizat că ţara ar putea intra în recesiune după ce a înregistrat o creştere de doar 0,7% în prima jumătate a anului. Rusia se confruntă cu diverse probleme de ordin economic din 2014, din cauza preţului redus al petrolului, dar şi ca urmare a sancţiunilor impuse de statele occidentale pe fondul acţiunilor militare ale Moscovei în Crimeea.

Cu toate că economia Statelor Unite este bazată în principal pe consum, având, deci, o oarecare protecţie faţă de crizele internaţionale, problemele din alte ţări îi determină pe investitori să achiziţioneze obligaţiuni de stat, fapt care duce la o inversare a curbei randamentului, ceea ce reprezintă un indicator al unei recesiuni în aşteptare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici