Washingtonul a dezminţit orice implicare în mişcarea de contestare din Turcia

Diplomaţia americană a dezminţit cu putere, luni, orice implicare a unor organizaţii sau cetăţeni americani în fronda antiguvernamentală care afectează Turcia de la sfârşitul lunii mai.

190 afișări
Imaginea articolului Washingtonul a dezminţit orice implicare în mişcarea de contestare din Turcia

Washingtonul a dezminţit orice implicare în mişcarea de contestare din Turcia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Respingem categoric acuzaţiile potrivit cărora grupuri sau indivizi americani ar fi responsabili de manifestaţiile din Turcia sau le-ar fi alimentat", s-a apărat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, întrebată cu privire la acuzaţiile în acest sens făcute în presa turcă.

Washingtonul, prin intermediul vicepreşedintelui Joe Biden sau secretarului de Stat John Kerry, s-a exprimat în mod repetat referitor la criza care agită Turcia începând din 31 mai, atunci când au avut loc primele manifestaţii. Statele Unite au criticat Ankara, în special, pentru recurgerea "excesivă" la forţă de către poliţie.

"Noi suntem focalizaţi asupra îndemnurilor la calm şi la reţinere. Rămânem un aliat apropiat al Turciei", a dat asigurări Psaki.

Fronda din Turcia deranjează Statele Unite, care şi-au prezentat aliatul drept o democraţie islamică model pentru lumea arabă şi cu ajutorul căruia urmăreşte să soluţioneze conflictele din Siria şi din Orientul Mijlociu, potrivit unor analişti.

Guvernul turc a ameninţat luni că va cere armatei să intervină pentru a-i linişti pe ultimii contestatari ai premierului Recep Tayyip Erdogan.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici