Washingtonul are un plan B vizând instalaţiile nucleare din Iran

Consilierul american pentru securitate naţională Tom Donilon l-a informat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu asupra unui plan B al Statelor Unite privind lovituri preventive împotriva instalaţiilor nucleare iraniene, scrie cotidianul israelian Haaretz în ediţia de duminică.

1189 afișări
Imaginea articolului Washingtonul are un plan B vizând instalaţiile nucleare din Iran

Washingtonul are un plan B vizând instalaţiile nucleare din Iran

Donilon, consilierul preşedintelui american Barack Obama, s-a întâlnit cu Netanyahu în urmă cu două săptămâni, în cadrul unei cine de trei ore, scrie ziarul israelian.

"Donilon a încercat să facă înţeles faptul că Statele Unite se pregătesc în mod serios pentru posibilitatea ca negocierile (cu Teheranul asupra programului său nuclear controversat) să conducă la un impas şi că, atunci, va fi necesară o opţiune militară", afirmă Haaretz.

"Nu comentăm ceea ce se discută în cursul reuniunilor diplomatice cu uşile închise. Dar articolul este plin de erori factuale", a declarat pentru AFP un oficial israelian întrebat în acest sens.

Această informaţie este publicată în contextul în care candidatul republican în alegerile prezidenţiale Mitt Romney urma să întâlnească, duminică, o serie de lideri israelieni la Ierusalim, în cadrul unui turneu menit să evalueze talia acestuia pe plan internaţional.

Romney a criticat în cursul campaniei politica adversarului său faţă de Iran, inamic declarat al Israelului, promiţând sancţiuni mai severe în cazul în care va fi ales.

Israelul, considerat unica putere nucleară din regiune, un statut asupra căruia menţine ambiguitatea, prezintă programul nuclear iranian ca pe o ameninţare la adresa existenţei sale, referindu-se la declaraţiile repetate ale liderilor Republicii islamice care prezic sau doresc dispariţia acestuia.

Principalii oficiali israelieni, cu Netanyahux în frunte, agită periodic ameninţarea cu o operaţiune militară, exprimându-şi îndoielile asupra eficienţei sancţiunilor împotriva regimului de la Teheran, care protestează subliniind asupra caracterului civil al programului său nuclear.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici