Washingtonul, "deosebit de îngrijorat" de intimidările la adresa protestatarilor ucraineni

Statele Unite şi-au exprimat joi "preocuparea puternică faţă de multiplicarea cazurilor de violenţă şi a intimidării militanţilor şi jurnaliştilor" care participă sau relatează despre mişcarea de contestare proeuropeană din Ucraina.

236 afișări
Imaginea articolului Washingtonul, "deosebit de îngrijorat" de intimidările la adresa protestatarilor ucraineni

Washingtonul, "deosebit de îngrijorat" de intimidările la adresa protestatarilor ucraineni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Agresarea jurnalistei Tetiana Ceornovol este deosebit de îngrijorătoare", a precizat Jennifer Psaki, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat într-un comunicat.

Tetiana Ceornovol, jurnalistă la Ukrainska Pravda care a scris articole foarte critice despre preşedintele Viktor Ianukovici şi care este de asemenea în prima linie a contestării proeuropene, a fost bătută cu sălbăticie în noaptea de marţi spre miercuri. Ea a fost agresată după ce a făcut o fotografie a unei case de campanie a ministrului de Interne, acuzat de opoziţie că este responsabil pentru reprimarea unei manifestaţii studenţeşti la 30 noiembrie.

Agresarea acesteia a provocat revoltă în Ucraina iar opoziţia a făcut apel la o nouă adunare duminică în centrul Kievului, pentru susţinerea tinerei, după manifestaţiile de amploare din ultimele patru duminici.

"Facem apel către guvernul ucrainean să îşi respecte angajamentele luate în faţa OSCE (Organizaţia pentru securitate şi cooperare în Europa, n.r.) şi să asigure respectarea Drepturilor Omului, printre care libertăţile fundamentale de expresie şi de adunare", a continuat Psaki.

"Cerem ferm guvernului ucrainean să trimită un mesaj indicând clar că violenţa împotriva celor care critică guvernul şi a celor care lucrează la formarea unei Ucraine moderne, democratice şi prospere, nu va fi tolerată", a adăugat ea.

Kievul este de mai bine de o lună scena unei importante contestări a regimului lui Viktor Ianukovici, după ce acesta a refuzat să semneze un acord de asociere cu Uniunea Europeană în schimbul unei apropieri de Rusia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici