Washingtonul protestează faţă de inculparea fostului preşedinte georgian Saakaşvili

Washingtonul a protestat marţi faţă de inculparea de către Georgia a fostului preşedinte Mihail Saakaşvili pentru "abuz de putere" în reprimarea unei manifestaţii antiguvernamentale, în noiembrie 2007.

345 afișări
Imaginea articolului Washingtonul protestează faţă de inculparea fostului preşedinte georgian Saakaşvili

Mihial Saakaşvili (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Respectarea statului de drept semnifică întâi de toate că fiecare ar trebui să se conformeze legilor unei societăţi democratice, însă de asemenea sistemul judiciar nu ar trebui să servească pentru represalii politice", a condamnat Departamentul de Stat american, potrivit unui comunicat.

Justiţia georgiană a anunţat luni că îl inculpează pe fostul preşedinte Saakaşvili şi pe mulţi alţi funcţionari de rang înalt din cadrul administraţiei sale, pentru "abuz de putere" în reprimarea unor manifestaţii antiguvernamentale în timpul conducerii sale, la sfârşitul lui 2007.

Saakaşvili, exilat în Statele Unite, ţară care îi era foarte apropiată în timpul mandatului său, nu s-a prezentat pentru a fi audiat de către Parchet.

Acest reformator proocidental, venit la putere în 2003, în urma "revoluţiei trandafirilor", a condus fosta republică sovietică Georgia. El a fost înlocuit cu un aliat al miliardarului Bidzina Ivanişvili, duşmanul său jurat, al cărui partid a câştigat alegerile legislative în 2012.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici