Washingtonul vrea să păstreze discreţia privind pierderile în oameni provocate Statului Islamic. 6.000 de membri ar fi murit, circa 20-30% din efectivul complet al grupării

Administraţia americană vrea să păstreze discreţia în legătură cu pierderile în oameni provocate grupării Statul Islamic (SI) de la începutul atacurilor aeriene în Irak şi în Siria, chiar dacă unii oficiali americani vorbesc despre aproximativ 6.000 de morţi.

1655 afișări
Imaginea articolului Washingtonul vrea să păstreze discreţia privind pierderile în oameni provocate Statului Islamic. 6.000 de membri ar fi murit, circa 20-30% din efectivul complet al grupării

Washingtonul vrea să păstreze discreţia privind pierderile în oameni provocate Statului Islamic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ambasadorul american în Irak Stuart Jones a evocat acest număr într-un interviu difuzat joi de postul de televiziune Al-Arabiya, iar o sursă militară americană a confirmat că această estimare există.

Însă secretarul american al Apărării Chuck Hagel a refuzat să o confirme, joi, într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o la Pentagon.

"Ştim că au fost ucişi mii de combatanţi SI şi ştim că au fost ucişi anumiţi lideri SI", s-a limitat Hagel să spună.

Pierderile în oameni nu sunt un mijloc bun de măsurare a eficienţei unei campanii militare, a subliniat secretarul Apărării, evocând războiul din Vietnam.

"Am făcut un război în care existau, zilnic, multe estimări" despre combatanţii inamici ucişi, a declarat el. "Iar noi am pierdut acest război", a adăugat secretarul.

În cazul în care cifra de 6.000 se va verifica, ea va reprezenta echivalentul a 20-30% din efectivele combatanţilor SI estimate de CIA în 2014. Ar fi vorba de un tribut greu plătit de către jihadişti în mai puţin de şase luni de campanie - atacurile aeriene au început în Irak în august, iar în Siria în septembrie.

Hagel preferă, în schimb, să evidenţieze faptul că SI este de-acum în defensivă, că ar întâmpina probleme cu recrutarea, în memnţinerea căilor de aprovizionare şi cu liniile de comunicare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici