WikiLeaks: Angela Merkel evită riscurile şi este rareori creativă. Vezi aici şi alte dezvăluiri

Cancelarul german, Angela Merkel, evită riscurile, apreciază diplomaţi americani în documentele confidenţiale dezvăluite de WikiLeaks şi publicate duminică de săptămânalul Der Spiegel.

94 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: Angela Merkel evită riscurile şi este rareori creativă. Vezi aici şi alte dezvăluiri

WikiLeaks: Angela Merkel evită riscurile şi este rareori creativă. Vezi aici şi alte dezvăluiri (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Se teme de riscuri şi rareori se arată creativă", se arată într-un document transmis de ambasada americană la Berlin în data de 24 martie 2009, care adaugă că Merkel este considerată "tenace atunci când se află în dificultate" şi este "metodică, raţională şi pragmatică".

Diplomaţii americani au însă o atitudine dură faţă de ministrul german de Externe, vicecancelarul Guido Westerwelle, liderul liberalilor din FDP. Conform Der Spiegel, acesta este considerat incompetent şi antiamerican, iar personalitatea sa "exuberantă" îl transformă într-o persoană imprevizibilă.

Liderul CSU, aripa bavareză a partidului CDU, Horst Seehofer, este criticat pentru lacune grave. "Nu are mare lucru de spus în ceea ce priveşte politica internaţională şi pare să ignore fapte de bază", afirmă diplomaţii americani, adăugând că acesta s-a declarat surprins să afle că jumătate dintre cei 40.000 de militari încă staţionaţi în Germania se află în Bavaria, landul pe care îl conduce din 2008.

Ministrul Apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg, personalitate în plină ascensiune a CSU, este unul dintre puţinii politicieni agreaţi de diplomaţii americani. "Este un prieten apropiat şi declarat al Statelor Unite", care aduce "un pic de strălucire în guvernul german". El le-a dezvăluit diplomaţilor americani că Westerwelle "a fost un obstacol mai mare decât opoziţia în calea sporirii efectivelor germane în Afganistan" şi s-a plâns şi de Merkel, pe care o consideră "incapabilă să aplice propria politică economică".

Diplomaţi germani au afirmat că secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a discutat vineri cu omologul său german, pentru a-şi exprima "regretul înaintea publicării documentelor interne americane".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici