WikiLeaks: Microsoft a încheiat un acord suspect cu regimul lui Zine El ABidine Ben Ali, în 2006

Un acord între Microsoft şi Guvernul lui Ben Ali, încheiat în 2006, a suscitat unele rezerve ale ambasadei americane, care şi-a pus întrebări cu privire la consecinţele acestuia în materie de control asupra cetăţenilor, potrivit unei telegrame diplomatice făcută publică de WikiLeaks.

848 afișări
Imaginea articolului WikiLeaks: Microsoft a încheiat un acord suspect cu regimul lui Zine El ABidine Ben Ali, în 2006

WikiLeaks: Microsoft a încheiat un acord suspect cu regimul lui Zine El ABidine Ben Ali, în 2006 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acordul de parteneriat semnat în cadrul unui forum al gigantului informatic Microsoft în Africa de Sud, în iulie 2006, "ilustrează priorităţile regimului tunisian şi preţul care trebuie plătit pentru a face afaceri în Tunisia", potrivit telegramei diplomatice, expediată la 22 septembrie 2006.

"În teorie, a dezvolta capacitatea Guvernului tunisian de a aplica legea cu ajutorul Internetului este (un lucru) pozitiv (...), dar ne întrebăm dacă acest lucru nu va spori capacităţile sale de supraveghere a propriilor cetăţeni", se arată în telegramă.

Acordul prevedea o cooperare în materie de e-guvernanţă, securitate cibernetică şi drepturi de proprietate intelectuală, precizează telegrama, care subliniază dificultăţile de a obţine detalii, în pofida "cererilor repetate".

În cadrul acestui acord, Microsoft urma să formeze reprezentanţi din cadrul ministerelor Justiţiei şi Internelor pentru "utilizarea calculatoarelor şi Internetului în lupta împotriva infracţionalităţii", relevă telegrama.

Firma americană urma, de asemenea, să modernizeze dotarea informatică a Guvernului tunisian, în schimbul achiziţionării a 12.000 de licenţe Microsoft.

O altă particularitate a contractului a fost că Microsoft se angaja să formeze persoane cu dizabilităţi pentru a le permite să îşi găsească un loc de muncă în sectorul Internetului, lucru care a relevat că Leila Trabelsi, soţia lui Zine El Abidine Ben Ali, conducea o asociaţie de caritate pentru persoane cu handicap.

Aceasta era un indiciu al unor "manevre în culise, necesare pentru încheierea afacerii", mai apreciază ambasada.

Directoarea Microsoft Tunisia, Salwa Smaoui, a calificat acordul drept "câştigător pentru toate părţile" şi "pe măsura" Guvernului tunisian, potrivit ambasadei americane, care subliniază că parteneriatul a fost încheiat după cinci ani de negocieri.

"Deşi acordul a fost salutat ca un triumf pentru drepturile de proprietate intelectuală, durata negocierilor şi afacerea însăşi relevă o realitate mai complexă", conchide ambasada.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici