Xi Jinping i-a trasmis lui Joe Biden să nu se "joace cu focul" într-o convorbire telefonică de peste 2 ore

Preşedintele chinez l-a avertizat pe Joe Biden să nu se "joace cu focul" în legătură cu Taiwanul, într-o convorbire telefonică extrem de aşteptată care a durat mai mult de două ore joi, în timp ce tensiunile rămân ridicate în legătură cu posibila călătorie a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, pe insulă luna viitoare.

4642 afișări
Imaginea articolului Xi Jinping i-a trasmis lui Joe Biden să nu se "joace cu focul" într-o convorbire telefonică de peste 2 ore

Xi Jinping i-a trasmis lui Joe Biden să nu se "joace cu focul" într-o convorbire telefonică de peste 2 ore

"Cei care se joacă cu focul vor fi distruşi de el. Se speră că SUA vor avea o privire clară în această privinţă", a declarat Xi Jinping, potrivit unui comunicat al Chinei. De asemenea, el a îndemnat SUA să pună în aplicare cele trei comunicate comune care servesc drept bază pentru relaţiile dintre cele două ţări "atât în cuvinte, cât şi în fapte". Xi a promis "cu hotărâre" să protejeze suveranitatea naţională şi integritatea teritorială a Chinei şi a spus că aceasta este "voinţa fermă a peste 1,4 miliarde de chinezi".

Nu este prima dată când Xi foloseşte un astfel de limbaj pentru a descuraja Washingtonul să sprijine public Taiwanul. În noiembrie anul trecut, Xi l-a avertizat, de asemenea, pe preşedintele american, în cadrul unui summit virtual, că China este pregătită să ia "măsuri decisive" dacă Taiwanul face orice demersuri în direcţia independenţei care depăşesc liniile roşii ale Beijingului.

Ca răspuns la comentariul lui Xi cu privire la Taiwan, Biden a reiterat politica Washingtonului şi a spus că aceasta nu s-a schimbat şi că "Statele Unite se opun cu fermitate eforturilor unilaterale de a schimba status quo-ul sau de a submina pacea şi stabilitatea peste strâmtoarea Taiwan", potrivit declaraţiei americane, care a fost mult mai scurtă decât cea chineză.

Convorbirea de joi a a durat două ore şi 17 minute. Purtătorul de cuvânt al Chinei, Hua Chunying, a descris schimbul ca fiind "sincer". Este a cincea conversaţie a celor doi lideri din februarie 2021, când Biden a devenit preşedinte al SUA.

În timpul convorbirii, Xi a declarat că definirea de către Washington a Beijingului ca fiind principalul său rival şi cea mai serioasă provocare pe termen lung a fost "o percepţie greşită a relaţiilor dintre China şi SUA şi o interpretare greşită a dezvoltării Chinei şi ar induce în eroare populaţia celor două ţări şi comunitatea internaţională", potrivit lui Hua.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici