Youtube a retras melodia care ironiza românii din Italia, la cererea FADERE

Federaţia asociaţiilor de români din Europa (FADERE) anunţă că a convins joi conducerea Youtube să scoată din difuzare o melodie care vorbeşte într-un mod discriminator despre români din Italia.

567 afișări
Imaginea articolului Youtube a retras melodia care ironiza românii din Italia, la cererea FADERE

Youtube a retras melodia care ironiza românii din Italia, la cererea FADERE

"Săptămâna trecută, producătorii emisiunii «La Zoo di 105» au lansat pe Youtube o melodie numită «Fac Macel», care ironizează românii din Italia şi implicit România. În urmă cu mai mulţi ani, un muzician din Spania a compus şi interpretat o melodie total discrimatorie la adresa românilor. Cântecul se numeste «Me cago en esos putos Rumoanos», şi pe lângă faptul că el îi critică pe românii care au luat locurile de muncă ale spaniolilor, artistul spunea că dacă vor continua aşa, el va începe să taie mâinile acestor români. Atunci FADERE (Federaţ̧ia asociatţiilor de români din Europa) a cerut Conducerii paginii Youtube scoaterea acestei melodii. Răspunsul a venit atunci dupa zece zile. Scrisoarea trimisă conducerii Youtube, cât şi organismelor pentru apărarea drepturilor minorităţ̧ilor din Guvernul italian şi din cadrul Uniunii Europene a făcut ca decizia interzicerii piesei să fie mult mai rapidă", explică federaţia, într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX.

FADERE mulţumeşte conducerii Youtube "pentru seriozitatea cu care a tratat de fiecare dată acest subiect şi că nu a lăsat aceste persoane iresponsabile care au interpretat melodiile mai sus amintite să îşi bată joc de rromii care locuiesc în Europa, de românii care sunt acolo şi implicit de Romania, a declarat Daniel Ţecu, preşedintele Federaţiei, citat în comunicat.

Comunitatea românilor din Italia şi un consilier al Primăriei Romei au denunţat emisiunea radiofonică în care au fost ironizaţi imigranţii români din Peninsulă, consideraţi "criminali" şi "proxeneţi" provenind din "Zingaria" ("Ţigania"), o aluzie la România.

Comunitatea românilor din Italia a criticat dur emisiunea "La Zoo", a realizatorului italian Alan Caligiuri, difuzată la postul Radio 105 din Roma.

"Emisiunile satirice ale lui Zlatan Ţiganul (n.red. - personajul interpretat în emisiune de Alan Caligiuri) sunt rasiste, vehiculând cele mai urâte stereotipuri la adresa comunităţii noastre", a reacţionat Gazeta Românească, publicaţia comunităţii românilor din Italia.

"Zlatan Ţiganul" era prezentat ca "omul care trăieşte în mizerie", făcând trafic de droguri, furând, cerând taxe de protecţie, ocupându-se de proxenetism şi trafic de copii. În plus, în cadrul emisiunii "Lo Zoo" (Grădina zoologică"), a fost difuzat un cântec în care se face referire la România, fiind numită "Zingaria" ("Ţigania"), melodia despre români conţinând versurile "iau cuţitul, fac trotuarul". În plus, melodia sugerează că imigranţii români se ocupă cu "tâlhării şi crime".

Comunitatea românilor din Italia avertizează că există suficiente elemente pentru a semnala cazul Oficiului italian Antidiscriminare.

Emisiunea a fost condamnată şi de Federico Rocca, care este consilierul primarului Romei pentru relaţia cu Uniunea Europeană.

"Cântecul «iau cuţitul, fac trotuarul», difuzat de postul Radio 105, lansează un mesaj îngrijorător şi discriminatoriu la adresa tuturor imigranţilor originari din România, dintre care cei mai mulţi nu se regăsesc în modelul prezentat în acest cântec", a reacţionat Federico Rocca, citat de site-ul Libero-news.it.

"Este clar că intenţia autorul cântecului este exclusiv de a ironiza, mai ales ţinând cont de spiritul emisiunii difuzate. Totuşi, cred că această iniţiativă nu contribuie la dialogul şi la convieţuirea paşnică, ci dimpotrivă, enervează lumea şi riscă să marginalizeze numeroasele persoane care trăiesc legal şi corect în Italia", a subliniat oficialul de la Roma, cerând conducerii postului Radio 105 să renunţe la difuzarea materialelor de acest fel.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici