Zboruri reluate la Hong Kong. Administraţia de la Beijing condamnă "acţiunile aproape teroriste" de la aeroport

Zborurile cu plecare de la Hong Kong au fost reluate miercuri, după violenţele între protestatarii antiguvernamentali şi forţele de ordine produse la aeroport în cursul nopţii, incidente în urma cărora Autoritatea aeroportuară a obţinut un ordin temporar de interdicţie contra protestatarilor.

361 afișări
Imaginea articolului Zboruri reluate la Hong Kong. Administraţia de la Beijing condamnă "acţiunile aproape teroriste" de la aeroport

Zboruri reluate la Hong Kong după ce aeroportul a obţinut o interdicţie contra protestatarilor

Potrivit Autorităţii aeroportuare de la Hong Kong, ordinul dat de o instanţă prevede "interdicţia de a participa la orice demonstraţie sau protest (...) în interiorul aeroportului, în afara zonelor stabilite de Autoritatea aeroportuară".

Administraţia de la Beijing condamnă "acţiunile aproape teroriste" de la aeroportul din Hong Kong

Departamentul chinez pentru Afacerile provinciilor Hong Kong şi Macao a caracterizat drept "acţiuni aproape teroriste" violenţele produse la aeroportul din Hong Kong în cursul unor proteste antiguvernamentale, informează site-ul publicaţiei The Straits Times. 

Aeroportul din Hong Kong, unul din cele mai aglomerate din lume, a fost, începând de vineri, scena protestelor antiguvernamentale care au avut loc zilnic, însă acestea au fost în cea mai mare parte paşnice până marţi, atunci când între protestatarii şi forţele de ordine s-au pridus incidente violente.

Violenţele au izbucnit după ce o persoană a fost scoasă din incinta aeroportului de către medici. Respectiva persoană fusese rănită, fapt care a declanşat furia protestatarilor. Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene.

Din cauza protestelor, Aeroportul Internaţional Hong Kong a anulat luni zborurile cu plecare din oraş, iar măsura a fost menţinută şi marţi.

Hong Kong-ul, care se bucură de o largă autonomie, este de mai multe luni scena unor ample proteste provocate iniţial de un proiect de lege despre care criticii susţin că ar permite extrădarea dizidenţilor politici din Hong Kong pe teritoriul Chinei, dar treptat s-au transformat într-o contestare generală a Guvernului local susţinut de Beijing. Aproximativ 700 de protestatari au fost reţinuţi, iar mulţi sunt inculpaţi.

Administraţia de la Beijing, a afirmat luni că protestele din Hong Kong, care durează de 10 săptămâni, prezintă "indicii privind terorism".

"Demonstraţiile radicale din Hong Kong au devenit frecvent extrem de periculoase, înregistrându-se atacuri la adresa poliţiei, lucru care constituie o infracţiune gravă şi conţine indicii privind terorism", a declarat Yang Guang, purtătorul de cuvânt al Departamentului chinez pentru Afacerile provinciilor Hong Kong şi Macao. Săptămâna trecută, Yang Guang i-a avertizat pe organizatorii protestelor in Hong Kong "să nu se joace cu focul".

Fostă colonie britanică, Hong Kong-ul a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiţia ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepţia afacerilor externe şi a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O ţară, două sisteme”.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici