Zece oficiali liberieni, destituiţi deoarece nu s-au întors în ţară să lupte împotriva Ebola

Preşedinţia liberiană a publicat duminică lista cu numele a zece oficiali de rang înalt, inclusiv doi secretari de stat la Ministerul Justiţiei, destituiţi pentru că nu s-au supus unui ordin, în august, de a reveni în ţară pentru a participa la lupta împotriva epidemiei de Ebola.

140 afișări
Imaginea articolului Zece oficiali liberieni, destituiţi deoarece nu s-au întors în ţară să lupte împotriva Ebola

Zece oficiali liberieni, destituiţi deoarece nu s-au întors în ţară să lupte împotriva Ebola (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Serviciile preşedintei Ellen Johnson Sirleaf au anunţat această destituire pe 26 august, fără să dezvăluie identitatea ori numărul oficialilor vizaţi. Sirleaf le-a ordonat tuturor miniştrilor să se revină din străinătate, în virtutea stării de urgenţă decretate pe 6 august în Liberia, cea mai afectată ţară de această epidemie.

Cei zece oficiali sunt destituiţi din funcţii "cu efect imediat", se arată în comunicatul oficial, care o citează pe preşedintă repproşându-le că "au dat dovadă de lipsă de sensibilitate faţă de tragedia naţională şi de nesupunere faţă de autoritate".

În plus, unui număr de cinci reprezentanţi ai unor consilii de adminsitraţie sau municipale, ale căror deplasări nu sunt supuse unei autorizări prezidenţiale, şi anume din cadrul unor comapnii petroliere, de furnizare de electricitate şi apă, le-au fost blocate toate remuneraţiile până la revenirea în ţară, se arată în text.

Această măsură vizează şi opt reprezentanţi locali, majoritatea aflaţi în posturi în provincia capitalei, Monrovia, una dintre cele în care contaminarea avansează cel mai rapid.

Epidemia de Ebola, cea mai gravă de la descoperirea acestei febre hemoragice, în 1976, a ucis peste 2.400 de persoane, majoritatea în Liberia, dintre cele 4.784 de cazuri din Africa de Vest, potrivit ultimului bilanţ anunţat vineri de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici